"Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine poziva rukovodstvo Narodne skupštine Republike Srpske da odgodi sjednicu zakazanu za 1. mart koji se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Zakazivanje sjednice na državni praznik je politička provokacija i klasično anitdejtonsko djelovanje najvišeg zakonodavnog organa entiteta Republike Srpske i nepoštivanje Ustava BiH od strane njegovog rukovodstva.

S obzirom da se vladajuća elita u entitetu RS zaklinje u poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, odgađanje sjednice zakazane za 1. mart prilika je da pokažu svoju dosljednost u takvoj politici.
Podsjećamo čelnike Narodne skupštine RS da je Skupština Republike BiH donijela Zakon o proglašenju 1.marta Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list RBiH”, broj 9/95). Ovim Zakonom je propisano da je 1.mart – Dan nezavisnosti praznik i na taj dan državni organi, preduzeća i druga pravna lica ne rade.

Odredbom Aneksa II.2 (prijelazne odredbe) uz Ustav BiH, propisano je da svi zakoni, propisi i sudski poslovnici koji budu na snazi na teritoriju BiH kad Ustav stupi na snagu, ostaju na snazi u onoj mjeri u kojoj se ne kose s Ustavom, sve dok nadležno vladino tijelo Bosne i Hercegovine ne odredi drugačije.

Kako nakon stupanja na snagu Ustava BiH nikada od strane Parlamentarne skupštine BiH nije donesen Zakon o praznicima, te uzimajući u obzir da je Zakon o proglašenju 1.marta Danom nezavisnosti BiH nastao na međunarodno prihvaćenim činjenicama, koje se tiču fer i ispravno provedenog referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, na kojem su se 29. februara i 1. marta 1992. godine građani BiH većinom izjasnili da su za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, jednostavno se može zaključiti kako taj zakon niti po jednoj svojoj odredbi nije suprotan Ustavu BiH, čime ispunjava uvjete kontinuiteta prema citiranoj odredbi Aneksa II.2 Ustava BiH.

Zakon kojim je 1. mart proglašen Danom nezavisnosti BiH i dalje je na snazi, te se kao i svaki drugi zakon mora provoditi i poštivati.", saopćeno je iz Press službe SDP BiH.

Oznake: #SDP BiH #NSRS
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara