-

Goraždanski klub za traženje posla u prošloj godini bio je najefikasniji na području Federacije Bosne i Hercegovine, a uspio je pomoći da 70 osoba nađe posao.

Dobitnici su priznanja Federalnog zavoda za zapošljavanje, Službe za zapošljavanje Bosanskopodrinjskog kantona Goražde i Projekta zapošljavanja mladih (YEP).

Voditeljica Kluba Amela Škamo-Žerić Feni je kazala da su u 2015. godini zaposlili 33 muškarca i 37 žena.

Pojasnila je da Klub, koji radi u okviru Službe za zapošljavanje BPK-a Goražde, funkcionira na principu prijava nezaposlenih osoba koje stižu putem biroa, ali i putem preporuka bivših učesnika, te društvenih mreža.

Program podrške učesnicima u Klubu traje tri sedmice. Učesnik tokom prve sedmice treba da kontaktira najmanje tri poslodavca, tokom druge sedmice da kontaktira deset poslodavaca i pošalje najmanje pet samoinicijativnih prijava i tokom treće sedmice, koja je ključna, da pošalje deset prijava za posao.

Škamo-Žerić je navela da Klub sarađuje s privrednicima u BPK-u putem Udruženja poslodavaca.

- Privrednici su do sada pokazali interesovanje, predstavljaju mogućnosti zaposlenja u njihovim kompanijama, ali i simulacije razgovora za posao da bi učesnici koji nisu imali niti jedan intervju prije, stekli dojam i dobili povratnu informaciju o svom nastupu i odgovorima koje daju poslodavcima - rekla je Škamo-Žerić.

Goraždanski klub za traženje posla otvoren je u maju 2012. godine kao jedna od aktivnih mjera koju provodi Služba za zapošljavanje BPK-a Goražde.

Klub je aktivna mjera koja nastoji pomoći učesnicima u sticanju i unapređenju vještina traženja posla, pomoći učesnicima u sticanju i unapređenju vještina za planiranje ciljeva zapošljavanja i pomoći učesnicima u zapošljavanju.

Ciljna grupa Kluba su dugoročno nezaposlene mlade osobe koje su prijavljene na evidenciji duže od šest mjeseci, ali i dugoročno nezaposlene osobe starije dobi koje su na evidenciji duže od 12 mjeseci. Međutim, ukoliko nezaposlena osoba izrazi želju da učestvuje i mimo ovih kriterija mi ih rado uključimo jer je učešće dobrovoljno.

Metodologija Kluba za traženje posla je kreirana u sklopu švicarskog Projekta zapošljavanja mladih koji je od 2008. godine radio na uspostavi Klubova u Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske u kojem ima 11 klubova, te u kantonalnim službama za zapošljavanje (KS, TK, ZDK, SBK i u planu je HNK), gdje ima 14 klubova.

Koncept kluba za zapošljavanje je nastao 1970. godine u Sjedinjenim Američkim Državama i originalni koncept je baziran na interakciji  stručnog savjetovanja i bihevioralne psihologije.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara