Vlada FBiH - Foto: Arhiv

Vlada Federacije BiH danas je utvrdila mišljenje na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, koji je podnio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Ramiz Meša.

 Vlada je ocijenila kako je potrebno predvidjeti protok određenog vremenskog intervala od početka primjene zakona (npr. 12 mjeseci), u kojem će biti praćeni svi učinci primjene Zakona i da će tek nakon sveobuhvatne analize učinaka i dostavljenih inicijativa za izmjenu, biti utvrđeno postoji li u kojem dijelu i opsegu potreba za izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, priopćeno je iz federalne Vlade.

 Isto obrazloženje važi i za inicijativu za izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću koji je dostavilo kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo "La Benevolencija".

 Danas je razmatrana i inicijativa za izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost i Zakona o akcizama, koju je podnio poslanik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Rusmir Mesihović. U odgovoru Vlade FBiH je, uz ostalo, navedeno da je problem financiranja zdravstvenog sektora u Federaciji BiH evidentan. Stoga su predložene aktivnosti u pravcu reforme zdravstva, a ne samo privremeno saniranje tekućih problema. U skladu s tim, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo zdravstva i ostala resorna ministarstva da poduzmu aktivnosti na pripremi prijedloga projekta prestrukturiranja zdravstva u Federaciji BiH.

 Povodom inicijative Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije za donošenje zakona o izmjenama Zakona o akcizama na duhan, pića i drugu visokotarifnu robu, čija je svrha osiguranje sredstava za financiranje zdravstvenih ustanova kojima je županija osnivač, odnosno suosnivač, Vlada FBiH naglašava da je, zajedno s Vladom Republike Srpske, Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine, uputila inicijativu za uvođenje posebne akcize na pivo i posebne akcize na alkohol, koja bi bila namjenski prihod fondova zdravstvenog osiguranja. Na osnovu analiza, Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje će predložiti izmjene Zakona o akcizama u BiH, Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjelu prihoda, te podzakonske akte.

 Što se tiče inicijative Skupštine HNŽ-a koja se odnosi na Zakon o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, Vlada ističe da je Federalno ministarstvo financija pokrenulo aktivnosti za izradu novog teksta ovog zakona, što će biti realizirano uz podršku Međunarodnog monetarnog fonda. S tim u vezi, za period od 2. do 16. ožujka ove godine dogovoreni su sastanci s predstavnicima MMF-a radi utvrđivanja osnove za davanje prijedloga za nova zakonska rješenja u ovoj oblasti.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara