Vlada FBiH - Foto: Arhiv

 Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje uputila Prijedlog zakona o jedinstvenom registru (JR) korisnika gotovinskih naknada pojedincima na koje se ne uplaćuju doprinosi. Riječ je o naknadama koje se isplaćuju na teret Proračuna FBiH, odnosno proračuna županija, općina, gradova i finansijskih planova izvanproračunskih fondova. Zakon, također, propisuje način prikupljanja i klasifikaciju pokazatelja, te način izvještavanja, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Donošenje ovog zakona jedna je od obaveza iz Reformske agenda i njegovim upućivanjem u Parlament Vlada Federacije BiH značajno ostvaruje aktivnosti u oblasti socijalne politike.

JR uspostavlja, vodi i održava Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, a korisnici i, ujedno, obveznici unosa podataka u JR su sva tijela uprave svih nivoa vlasti u FBiH, Federalni i županijski zavodi za zapošljavanje, kao i ostale javne ustanove i izvanbudžetski fondovi koji isplaćuju gotovinske naknade na koje se ne plaćaju doprinosi.

Vlasnik Jedinstvenog registra je Federacija BiH, a on će biti formiran na osnovu podataka postojeće elektronske baze za naknade po propisima iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, za naknade po propisima iz oblasti socijalne zaštite, te podataka iz drugih elektronskih i vanelektronskih baza na razinama FBiH, županija i općina.

Podaci prikupljeni u JR namijenjeni su za kontrolu namjenskog utroška proračunskih  sredstava svih razina proračunskih korisnika, donošenje kvalitetnih i transparentnih finansijskih izvještaja o korištenju proračunskih sredstava, za utvrđivanje prijedloga smjernica ekonomske i fiskalne politike i druge vidove ekonomskog planiranja, analize i izvještavanja te za objavljivanje konsolidovanih polugodišnjih i godišnjih izvještaja o javnim rashodima nastalim na osnovu isplate gotovinskih naknada pojedincima.

Provođenje Zakona stvara pretpostavke da buduća zakonska rješenja gotovinskih naknada pojedincima u Federaciji BiH mogu biti bazirana na institutu cenzusa, što bi riješilo niz nedostataka u postojećem sistemu i omogućilo adekvatniju socijalna pomoć obitlejima i pojedincima.

Uspostavljanjem Jedinstvenog registra bit će osiguran centralizirani sustav informacija i izvještavanja o svim isplatama gotovinskih naknada po bilo kojem osnovu, što će nadležnim institucijama biti od koristi u postupku kontrole namjenskog utroška proračunskih sredstava, planiranju proračuna, kvalitetnom i transparentnom financijskom izvještavanju i kreiranju ekonomske i fiskalne politke u Federaciji BiH.

Nadzor nad provođenjem Zakona o jedinstvenom registru (JR) korisnika gotovinskih naknada pojedincima na koje se ne uplaćuju doprinosi vrši Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, a na ovaj zakon se primjenjuju odredbe Zakona o slobodi pristupa informacijama u FBiH i Zakona o zaštiti osobnih podataka.

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara