-
Zlatko Lagumdžija je od 15. do 18. februara boravio u Jordanu u okviru projekta „Debatom do akcije“, koji vodi Fondacija Ana Lind uz podršku Svjetske alijanse liderstva Madridskog kluba i Jordanskog kraljevskog instituta za medije.

Lagumdžija je grupi od 30 izabranih mladih lidera iz sedam zemalja arapskog svijeta (Jordan, Palestina, Libanon, Egipat, Alžir, Tunis i Maroko) održao predavanja o liderstvu i vođenju promjena ka društvu zajedničkih vrijednosti na pragu 21. vijeka.

U želji da se na licu mjesta detaljnije upozna sa stanjem u regionu, posjetio je najveći izbjeglički kamp u tom dijelu svijeta, Zatari, u kojem već četvrtu godinu boravi oko 80.000 sirijskih izbjeglica.

Razgovarano je o problemima izbjeglica i predstojećim aktivnostima sa jordanskim i međunarodnim čelnicima kampa, te s ljudima, izbjeglicama, žrtvama sirijske krize.

Potresne sudbine žrtava nasilnog ekstremizma i izbjeglica širom regiona, kao i bosanskohercegovačko iskustvo, kaže da ukazuju na prijetnju koja se ne može zaustaviti na granicama nijedne države ili kontinenta.

Na kraju posjete u sjedištu Vlade Kraljevine Jordan Lagumdžija se susreo s premijerom Jordana Abdullah Ensourom,  gdje je istakao neophodnost liderstva međunarodne zajednice i konkretnih koraka u rješavanju humanitarne katastrofe. Tom prilikom posebno je naglasio da se

Mišljenja je da se međunarodna zajednica mora istovremeno suočavati sa uzrocima koji su doveli do ove krize i koji svakodnevno generišu još veće prijetnje Mediteranskom bazenu i evropskom kontinentu u cjelini.

- BiH u velikoj mjeri zavisi od događaja i dinamike u Evroskoj uniji i Jugoistočnoj Evropi, ali isto tako mora voditi računa i o ukupnoj Bliskoistočnoj krizi koja se odražava i na naš region. Istovremeno, stabilnost, evropski put i razvoj BiH, kao društva zajedničkih vrijednosti, ima bitne refleksije na mnogo šire prostore od naše države - kazao je Lagumdžija.

Upoznao je premijera Ensoura sa planovima za godišnju Skupštinu Madridskog kluba koja će krajem ove godine biti posvećena migrantskoj krizi. Najavio je radne susrete posvećene nasilnom ekstremizmu, te  odgovorima putem stvaranja nove generacije lidera spremnih da rade na prevenciji i obračunu sa nepravdom i siromaštvom, kao ključnim uzrocima stanja u kojem se nalazimo.

Buduća saradnje kao i refleksije ovih dogadjaja na EU, Jugoistočnu Evropu i BiH bile su predmet odvojenih razgovora sa ministrom za pitanja mladih Jordana dr Sami Al Majalijem, direktorom Ana Lind fondacije ambasadorom Hatem Atallahom, predsjednikom Kralj Husein fondacije Izedin Kathudom, šefom EU delegacije u Jordanu ambasadorom Andrea Fontanom, šefom UNHCRa u Jordanu Paul Strombergom, dekanom Jordanskog media instituta Basim Tweissiem, direktorom Generations for Peace centra Mark Clarkom, direktoricom Kraljevskog instituta za međuvjerske studije Majeda Omar i šeficom UNESCO-a u Jordanu Constanca Farinom, saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara