Ustavni sud Federacije BiH - Foto: Arhiv

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je održao redovnu, 32. sjednicu Velikog vijeća.

U skladu sa članom 18. tačka 3) Pravila Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine, taj sud je odbacio apelacije koje su podnesene nepravovremeno ili nakon proteka roka za podnošenje apelacije, preuranjeno, odnosno u slučajevima u kojima je utvrdio kako apelanti u prethodnome postupku nisu iskoristili sve raspoložive pravne lijekove.

Odlučujući o apelacijama u vezi sa članom II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u odnosu na donošenje odluke u razumnome roku, o dopustivosti i meritumu, Ustavni sud je donio jedan broj odluka kojima je ustanovljena povreda prava apelanata na pravično suđenje, te odbio kao neosnovan jedan broj apelacija u slučajevima u kojima je zaključio da takve povrede nije bilo.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao  neosnovanu apelaciju Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman podnesenu protiv rješenja Suda Bosne i Hercegovine o određivanju pritvora (br. S1 2 K 020433 16 Kv od 15. januara 2016. godine i S 1 2 K 020433 16 Krn 2 od 12. januara 2016. godine) u odnosu na pravo na slobodu i sigurnost i u odnosu na zabranu kršenja pretpostavke nevinosti u okviru prava na pravično suđenje, a apelaciju je odbacio kao preuranjenu u odnosu na  ostale aspekte prava na pravično suđenje. Ustavni sud je u odluci podsjetio na to da u trenutku određivanja pritvora ne mora biti sa sigurnošću utvrđeno da je krivično djelo zaista i počinjeno, te ne mora biti utvrđena njegova priroda.  

U pogledu posebnih pritvorskih razloga, postojanje bojazni da će apelanti ometati krivični postupak, odnosno ponoviti, ili dovršiti pokušano krivično djelo,  Ustavni sud smatra da obrazloženja osporenih rješenja ni u ovom dijelu, nasuprot navodima apelanata, ne odaju dojam proizvoljnosti i da se zasnivaju na dovoljno jasnim, argumentiranim i individualiziranim razlozima.

Ustavni sud zaključuje da nije povrijeđeno načelo presumpcije nevinosti u okviru prava na pravično suđenje u situaciji kada redovni sud spornim izražavanjem u osporenim rješenjima, koje apelanti dovode u kontekst obrazloženja posebnih pritvorskih razloga, nije prejudicirao krivicu apelanata, odnosno kada sadržaj zajedničkog saopćenja za javnost Suda BiH i Tužilaštva od 14. januara ne predstavlja izjavu o krivici apelanata. Poštivanje prava na pravično suđenje u ostalim aspektima može se ocjenjivati samo u odnosu na postupak utvrđivanja krivične optužbe u cjelini, dakle, kada bude pravomoćno okončan, pa je u ovoj fazi postupka apelacija u ovom dijelu odbačena kao preuranjena.

U slučajevima u kojima je Sud utvrdio da postoji povreda prava apelanata na pravično suđenje, nadležnim sudovima ili upravnim organima naloženo je da hitno okončaju postupke, te da u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke obavijeste Sud o mjerama koje su preduzete s ciljem izvršenja odluka.

Apelacije koje su, prima facie, očito bile neosnovane Sud je odbacio. Činjenice koje su apelanti podnijeli Sudu u tim slučajevima ni na koji način nisu mogle opravdati tvrdnju apelanata da postoji kršenje njihovih prava zaštićenih Ustavom, ili da stranke u postupku snose posljedice kršenja prava zaštićenih Ustavom.

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara