-

Direktorica Regionalnog centra za okoliš Lejla Šuman i Federalna ministrica okoliša i turizma i Editu Đapo.

"Jačanje kapaciteta i podrška uspostavi i unapređenju Registra ispuštanja i prijenosa zagađujućih materija (PRTR) sistema u Bosni i Hercegovini“ naziv je radionice koju je danas u Sarajevu organizirao Regionalni centar za okoliš za centralnu i istočnu Evropu (REC).

Cilj radionice jeste da se sagleda napredak i poduzeti koraci u posljednje tri godine u vezi s razvojem PRTR sistema u BiH i provedba UNECE PRTR Protokola i obaveza izvještavanja u BiH, te prodiskutuju naredni koraci u tom smislu.

Ciljevi organiziranja ovakve jedne radionice jesu i da se na jednom mjestu okupe sve releventne interesne strane u BiH da bi dali prijedlog napretka i preduzetih koraka u posljednje tri godine u vezi  s razvojem PRTR sistema u BiH i provedbe protokola i obaveze izvještavanja, kazala je  šefica Misije REC ureda BiH Lejla Šuman.

Konferencija je organizirana i  da se predstave sve inicijative i projekti koji su implementirani u prethodnom periodu i koji se trenutno implementiraju te da se identificiraju sve poteškoće, potrebe za uspostavu operativnog sistema, naglasila je Šuman.

Dodala je kako je radionica organizirana s ciljem i da se prodiskutuje uloga nadležnih institucija, nevladinih organizacija u cijelom procesu, da se daju preporuke i da se usuglasi o svim koracima koji su neophodni za funksioniranje ovakvog jednog sistema u BiH.

Na radionici učestvuju predstavnici nadležnih institucija, industrije u BiH koji imaju obavezu izvještavanja, nevladinih organizacija, Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Delegacije Evropske unije u BiH i njemačke ambasade u BiH.

Radionica je organizirana u okviru međunarodnog projekta "Podrška uspostavi i unapređenju Registra ispuštanja i prijenosa zagađujućih materija (PRTR) sistema u zemljama zapadnog Balkana i Moldaviji".

Projekat je finansiran od Njemačkog ministarstva za zaštitu okoliša, zaštitu prirode, graditeljstva i nuklearne sigurnosti i Njemačke savezne agencije za zaštitu okoliša u sklopu Programa za savjetodavnu pomoć (AAP) za zaštitu okoliša u zemljama srednje i istočne Evrope, Kavkaza i središnje Azije i drugih susjednih zemalja članice Evropske unije.

Projekt se implementira uz superviziju njemačke Federalne agencije za okoliš (UBA).

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara