-

Advokat Fahrudina Radončića  CRNALIĆ

Na današnjem ročištu u Sudu BiH na kojem je razmatran prijedog Tužilaštva BiH da se Fahrudinu Radončiću produži pritvor, a Bilseni Šahman i Bakiru Dautbašiću odrede mjere zabrane, Radončićev advokat Asim Crnalić kazao je kako nije primjetio da je Tužilaštvo uopće obrazlagalo osnovanu sumnju te je napravio kratki historijski pregled slučaja.

Nema motiva

- Sve inkriminacije i djela koja su naznačena u optužbi temelje se na izgovorenim riječima, a materijalni dokazi ih nedovoljno podupiru. U političkom govoru mnogo stvari se izrekne a da onaj koji govori ne misli tako kako govori. Tužilaštvo je riječ pretvorilo u djelo. Znamo svi da u različitim situacijama postoje različiti govori o istom, a u političkom govoru se pokušava poslati poruka političkom saradniku ili suparniku – naveo je Crnalić.

Još gorim je ocijenio to što je Tužilaštvo “tumačilo i ono što nije rečeno”.

- Ni u jednoj komunikaciji, kako se vidi iz transkripata presretnutih razgovora, nema ni jedne riječi da Fahrudin Radončić bilo kome nalaže ili od njih traži da utiču na svjedokinju Azru Sarić. Taj zaključak Tužilaštvo izvlači iz onoga što misli da su Fahrudin Radončić, Bakir Dautbašić ili Bilsena Šahman govorili. Kada se radi o procesuiranju ljudi koji imaju javni značaj, treba voditi računa o tome da se ne pogriješi u tumačenju izgovorenih riječi – kazao je Crnalić. 

Osvrnuvši se na iskaz Azre Sarić, Crnalić je potcrtao da Radončić nije imao motiv da mijenja taj njen iskaz, jer u njemu nema ni jedne rečenice u kojoj je u priču s Keljmendijem i Delalićem uvukla Radončića.

- Razumno je pitanje zašto bi uopće Radončić uticao na tako dobar iskaz? Tužilaštvo mora objasniti je li opravdano da Radončić radi sam protiv sebe –kazao je Crnalić. 

U svom obraćanju on je kazao da je nužno pozabaviti se i pitanjem zašto Radončić prati slučaj Keljmendi pred Osnovnim sudom u Prištini.

- Zato što ga je Tužilaštvo BiH uvuklo u taj slučaj i prije nego je išta pokrenuto.  U optužbi EULEX-a navedeni su kao supočinitelji Radončić, Ekrem Lekić, Senad Šahinpašić i Naser Orić. U optužbi piše supočinitelji, a jesu li optuženi? Nisu! Ko je to pripremao?Tužilaštvo BiH, i ono je to i poslalo EULEX-u. Pa svako normalan bi iz toga mogao zaključćiti da mu se nešto inkriminira, jer ako me nekritički stavljaju u optužbu, onda me nekritički mogu i optužiti. E zato je Radončić imao racionalna razlog da vodi računa o odbrani i istražuje, a ne da mirno sjedi na tu spoznaju. E, ta njegova istraživanja su čudna Tužilaštvu – kazao je Crnalić.

Osvrćući se na transkripte presretnutih razgovora, od kojih su mnogi procurili u javnost i prije prezentiranja na ročištu u Sudu BiH, Crnalić je rekao da je Tužilaštvo s tim otišlo predaleko, jer to nije smjelo biti javno prezentirano.

- Mnogi od tih razgovora nemaju veze s predmetom i pitanje je koga to u Tužilaštvu zanima kome se i kako obraća predsjednik SBB-a. Tom logikom, mi bi već danas imali posljedice tih razgovora. Je li se išta promijenilo u političkim odnosima? Može li se to uzeti za ozbiljno? Ne može! Ne prosuđuju se djela prema riječima, već riječi prema djelima. A gdje su ta djela – zapitao je Crnalić. 

On je kazao i da je Tužilaštvo “požurilo lišiti slobode čovjeka koji se cijeli život borio za slobodu, bez medija nema slobode izražavanja, da bi ušutkali takvog političara, onda se on treba staviti na optuženičku klupu i poruka je da se ne smije govoriti, jer se to ne sviđa Tužilaštvu ali i nekim moćnim sudionicima u ovom društvu”.

Pobijajući navode Tužilaštva o tome zašto bi trebalo produžiti pritvor, Crnalić je Sudu prezentirao i pravno-teorijske tekstove iz stručne knjige na čijoj 422. stranici piše: “Kad je podignuta optužba, onda su prikupljeni svi dokazi”.

Dakle, ovdje su saslušani svjedoci, provedeno vještačenje, posebne istražne radnje, izjasnili su se osumnjičeni i sve je Tužilaštvo završilo. Pa na koje to onda svjedoke Radončić može uticati, a da ih je Tužilaštvo nije saslušalo – zapitao se Crnalić. 

Istrage Tužilaštva

Osvrćući se na tvrdnju tužitelja Bože Mihajlovića da se u Tužilaštvu vode još neke povezane istrage, Crnalić je konstatirao da: “Tužilaštvo to može reći samo da bi se to reklo u ovoj sudnici“. Naime, s obzirom na to da tužilac nije precizirao ništa više o navdim drugim istragama, odbrana je aludirala na to da Tužilaštvo takvim navodom, bez iznošenja detaljnijih argumenata, želi poduprijeti svoj prijedlog o produženju pritvora.

Crnalić je s pravnog apekta ukazao i na to da u praksi sudova postoji mnogo primjera daje produženje pritvota uglavnom namjenjeno povratnicvima u vršenju krivičnih djela ili onima koji su u bezizlaznim situacijima.

- Zašto Tužilaštvu naš branjenik liči na takve? Ovaj čovjek stvorio je svojim  djelima više nego što je to učinio najveći broj građana BiH, a to su djela kojima se ova država može ponositi. Ovdje se radi o tome da je Tužilaštvo prešlo svaku mjeru uvjerljivosti – kazao je Crnalić.

On je također podrctao da se “od Tužilaštva ne očekuje da ono bude nepristrasno, ali od Suda – da!”

- Tužilac Božo Mihajlović će naravno, braniti svoju optužbu, ali treba tužitelj voditi računa da Sudu prezentira i one dokaze koji idu u korist optuženog. Prvi primjer je svjedočenje Bakira Izetbegovića, koji je dao niskaz, ali ga Tužilaštvo nije preložilo kao dokaz – rekao je Crnalić i podsjetio da se Bakir Izetbegović pominje na velikom broju stranica u transkriptima prisluškivanih razgovora.

Kao drugi primjer Crnalić je istakao to što Tužilaštvo tvrdi da je “Radončić dogovorio sa Dautbašićem da angažira Zijada Hadžijahića da mu pomogne u “saniranju istrage” u Tužilaštvu, a da zauzvrat njegova supruga Nermana Hadžijahić dobije mjesto ambasadora”.

-Prvo, političke funkcije u ovoj državi su politički plijen političkih stranaka i to legalan. Za to niko ne može biti odgovoran jer je to tako po ustavima i zakonima. Zar tu postoji trgovina utjecajem - zapitao se Crnalić.

Pojasnio je da se Radončić nikada nije čuo s gospođom Hadžijahić i zapitao zašto Tužilaštvo nije predočilo dokaze koje je trebalo.

- Kod te inkriminacije postoji služebana zabilješka koju je nama Tužilaštvo dostavilo ali nije iskoristilo u optužbi niti u ovom prijedlogu za produženje pritvora. U toj zabilješci se navodi kako “Radončić i Dautbašić dogovaraju da Zijina žena dođe kod Radončića u ponedjeljak u 10 sati te da Dautbašić pita hoće li doći sama ili s mužem, a Radončić odgovara: Kako god hoće, da ne ispadne da mi od čovjeka nešto tražimo”. Iz ovoga proizilazi da Radončić brine o tome da li bi taj čovjek mogao zaključiti da se od njega nešto traži – istakao je Crnalić. 

 

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara