Članovi Skupštine „Saveza udruženja/udruga poslodavaca ZDK“ održali su redovnu sjednicu na kojoj se razmatrala aktuelna problematika poslovne saradnje i načini utvrđivanja reprezentativnosti Saveza na području Zeničko-dobojskog kantona.

Savez udruženja/udruga poslodavaca ZDK formiran je, u oktobru 2014.godine, udruživanjem pet općinskih udruženja poslodavaca sa područja ZDK, iz općina Doboj Jug, Olovo, Zavidovići, Zenica i Žepče. U protekloj godini formirano je još pet općinskih udruženja poslodavaca, i to u općinama Usora, Maglaj, Kakanj, Vareš i Breza, i pristupila su Savezu udruženja/udruga poslodavaca ZDK, koji sada 10 općinskih udruženja poslodavaca, što ga čini najbolje organiziranim kantonalnim udruženjem poslodavaca na području Federacije Bosne i Hercegovine.

- Savez će u narednom periodu raditi na priključenju i ostalih općinskih udruženja u svoj rad, a u najkraćem periodu pokrenut će pitanje utvrđivanja reprezentativnosti pred Ministarstvom za rad i socijalnu politiku Zeničko-dobojskog kantona - istaknuto je na sjednici.

Ponovno naglašena važnost formiranja Ekonomsko-socijalnog vijeća ZDK, kao mjesta gdje bi predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, poslodavci i sindikati trebali naći zajednički modus za privredni napredak Zeničko-dobojskog kantona.

U radu Skupštine sudjelovali su i brojni gosti, ministar za razvoj poduzetništvo i obrt FBIH Amir Zukić, premijer Vlade ZDK Miralem Galijašević, ministar privrede ZDK Zvonimir Anđelić, predsjedavajuća Skupštine ZDK Draženka Subašić, a značajno je naglasiti i veliki odaziv predstavnika ostalih udruženja poslodavaca, predsjednika Udruženja poslodavaca FBIH Safudina Čengića, predsjednika Udruženja hotelijera i restoratera BIH Amira Hadžića, Udruženja Link Mostar Tomislava Majića, kao i predstavnika Udruženja poslodavaca BPK Goražde, Privredne komore ZDK, Ljekarske komore ZDK, te dva velika privredna subjekta ArcelorMittal iz Zenice i Natron - Hayat iz Maglaja.

Za sve njih je sjednica Saveza udruženja/udruga poslodavaca ZDK bila idealna prilika da poslodavci porazgovaraju o aktuelnim problemima, ali i o budućoj poslovnoj saradnji. Kao veoma vruća i aktuelna tema je ponovno naglašeno formiranje Ekonomsko- socijalnog vijeća ZDK, kao mjesta gdje bi vlasti, poslodavci i sindikati trebali naći zajednički modus za privredni napredak Zeničko-dobojskog kantona.

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara