- Foto: Arhiv

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je na Drugom neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji je u utorak održan u Sofiji u okviru predsjedavanja Republike Bugarske SEECP-om.

Ministar Crnadak se učesnicima konferencije obratio tokom plenarnog zasjedanja. Tom prilikom je istaknuo značaj SEECP-a, regionalne inicijative koja proslavlja dvadesetu godišnjicu postojanja, te uopće regionalne saradnje za međunarodno unapređenje odnosa i proces evropskih integracija zemalja aspirantica za članstvo u Evropskoj uniji.

Posebno je naglasio opredijeljenost Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i s tim u vezi istaknuo da našu zemlju iskreno raduje svaki napredak i uspjeh koji pojedinačno ostvaruju države članice SEECP-a u procesu evropskih integracija.

Ministar Crnadak je izrazio očekivanje snažne podrške Bosni i Hercegovini u narednom periodu, naročito predaji aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji i dobivanju statusa zemlje kandidata za članstvo u EU. Ministar je posebno istaknuo da očekuje podršku zemalja članica SEECP-a i drugih regionalnih inicijativa u kojima Bosna i Hercegovina dugi niz godina aktivno učestvuje.

Crnadak se tokom obraćanja osvrnuo i na aktuelnu izbjegličku krizu i problem terorizma. Između ostalog je ocijenio da Evropa mora imati vanredno razumijevanje za izbjeglice i pružiti pomoć ljudima koji spasavaju svoje živote, te da svi zajedno moraju ostati dosljedni ideji ujedinjene Evrope i njenim proklamovanim ciljevima.

Osim toga, ministar Crnadak je podsjetio da je Bosna i Hercegovina članica međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma koju čini više od 80 država svijeta i naglasio da će kao takva nastaviti da igra aktivnu ulogu, uz izraženo očekivanje da će i zemlje SEECP-a dati svoj puni doprinos borbi protiv terorizma.

Ministar Crnadak se sinoć, u okviru zvanične posjete Republici Bugarskoj, sastao sa ministrom vanjskih poslova Bugarske Danielom Mitovim. Ministri Crnadak i Mitov saglasili su se da su bilateralni odnosi dviju zemalja izuzetno dobri, te da težište zajedničkih aktivnosti u narednom periodu treba biti na razvoju ekonomskih odnosa.

Dogovoreno je da aktivnosti na pripremi Biznis foruma budu nastavljene, uz učešće velikog broja kompanija iz Bosne i Hercegovine i Bugarske. Ministri su izrazili opredijeljenost da se u narednom periodu posebna pažnja obrati na stvaranje povoljne klime za investiranje i intenziviranje trgovinske razmjene. Jedan od prioriteta bit će također i usvajanje Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Tokom razgovora, ministar Mitov je potvrdio snažnu podršku Bugarske evropskim integracijama Bosne i Hercegovine i drugih zemalja zapadnog Balkana, te je pozdravio podnošenje aplikacije za članstvo BiH u EU.

U nastavku posjete ministar Crnadak će se danas sastati i s predsjednicom Parlamenta Republike Bugarske Ceckom Cačevom, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara