-

Koliko će hapšenje predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića utjecati na buduće odnose unutar koalicije SDA i SBB-a i šta ono znači za jedinstvo unutar bošnjačkog političkog bloka, koji je napravljen ovom koalicijom, pitanja su na koja u ovom trenutku mnogi čekaju odgovore.  

Lični interesi

Mnogi koji su u ovoj koaliciji vidjeli šansu da BiH, nakon višegodišnjeg zastoja u reformama, napokon krene naprijed, priželjkuju da će akteri koalicije imati dovoljno snage da se izbore s izazovima procesa Fahrudinu Radončiću, u kojem se, kako koji dan odmiče, sve više otkriva politička pozadina njegovog progona.

Zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović smatra da koaliciju SDA - SBB treba očuvati pod svaku cijenu. Navodi da je BiH na putu evropskih integracija u posljednjih pet-šest godina izgubila i previše vremena, da nisu napravljeni potrebni reformski potezi, zbog čega je došlo do zastoja BiH na putu prema euroatlantskim integracijama.

Osmanović poručuje da se pokazalo da koalicija SDA - SBB ima i kapacitet i spremnost, kao i razumijevanje da odgovori na sva ova pitanja, ali, naravno, i da bude čvrst i jak politički blok koji će odgovorno voditi jednu probosansku politiku i čvrsto kazati ne svima onima koji dovode u pitanje BiH.

- Smatram da put koji su trasirale ove dvije stranke treba nastaviti, intenzivirati i osnaživati, jer u ovom momentu on daje i trebao bi dati dobre rezultate. Možemo osjetiti sve očitiju nervozu kod nekih koji priželjkuju njen raspad, vjerovatno iz nekih svojih, da li političkih ili ličnih interesa. Stoga mislim da ove dvije političke stranke trebaju pokazati svoju zrelost i učiniti napore da se koalicija očuva, prosto jer daje toliko potrebne rezultate za cijelu BiH - kazao je Osmanović.

I za Safeta Softića, potpredsjednika SDA, očuvanje koalicije SDA - SBB u ovom trenutku od velike je važnosti.

Reformski put

- BiH je trenutno u najsloženijim političkim prilikama od rata, s obzirom na činjenicu šta se sve događa u svijetu i u okruženju, kao i na unutrašnje političke prilike. U ovom trenutku mi smo dobili mogućnost za aplikaciju za 15. februar, što je od velike važnosti. S obzirom na ambijent koji vlada u BiH, bez ikakve dileme našoj zemlji je potrebna stabilna koalicija. To se i postiglo koalicijom SBB - SDA i trebamo sve učiniti da ta koalicija ostane na snazi i nastavi reformski put koji je započet - rekao je Softić.

Garant opstojnosti Bošnjaka

Softić navodi da je koalicija SDA - SBB stabilizirala prilike u našoj zemlji i da kao odgovorni političari „svi trebaju učiniti šta je u njihovoj moći“ da bi ona opstala. Jer, poručuje, stabilna BiH garant je opstojnosti svih naroda u njoj, Bošnjaka posebno.

 

Izvor: Informativa.ba, avaz.ba
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara