-

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima optužbe i odbrane danas je u Sudu Bosne i Hercegovine počelo suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, optuženima za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Srebrenice i Bratunca.

Orić, bivši komandant Štaba Teritorijalne odbrane Srebrenica (kasnije jedinica Armije RBiH u Srebrenici) i pripadnik tih snaga Muhić terete se da su tokom rata u Bosni i Hercegovini postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

Optužnica ih tereti da su tokom 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac počinili ubistvo troje zarobljenika srpske nacionalnosti.

Nakon čitanja optužnice tužitelj Tužiteljstva BiH Miroslav Janjić naveo je u uvodnoj riječi da će dokazati okolnosti u vezi s inkriminacijama u ovom predmetu, odnosno da je u to vrijeme postojao sukob između VRS-a i Armije RBiH, da su optuženi bili pripadnici spomenutih formacija, te da su oštećeni imali status ratnih zarobljenika...

Najavio je da će tokom dokaznog postupka u vezi s inkriminacijama koje se odnose na tri tačke optužnice biti ispitan 31 svjedok optužbe te biti uložena 63 materijalna dokaza.

Istovremeno, odbrana optuženih uputila je niz primjedbi u kontekstu provođenja istrage i podizanja optužnice u ovom predmetu, te posebno u pogledu kredibiliteta zaštićenog svjedoka "O-1", na čijem se iskazu, prema mišljenju odbrane, zasniva cijela optužnica.

Braniteljica prvooptuženog, advokatica Lejla Čović kazala je da je istraga u ovom slulaju provedena „brzinom svjetlosti“, te da je optužnica podignuta mjesec nakon naredbe o provođenju istrage.

Po njenim riječima, u naredbi za provođenje istrage navedeni su iskazi pet svjedoka u kojima Orić uopće nije spominjan, a „cijela optužnica se zasniva na iskazu zaštićenog svjedoka, iako drugi svjedoci daju potpuno drugačije verzije“.

Advokatica Čović je uputila i primjedbu u pogledu hronologije postupka, ustvrdivši da u momentu donošenja naredbe o provođenju istrage optužba nije imala nijedan dokaz.

Navela je, nadalje, da će odbrana dokazati „da se radi o nekredibilnom svjedoku koji je 20 dana prije podizanja optužnice promijenio iskaz“, te da optuženi Orić nije počinio krivična djela za koja se tereti.

Uvodnim riječima braniteljice prvooptuženog pridružila se i braniteljica drugooptuženog, advokatica Sabina Mehić, navodeći, također, da se njen branjenik ne spominje u iskazima pet svjedoka.

I advokatica Mehić je prigovorila u vezi s kredibilitetom zaštićenog svjedoka, ocijenivši neobičnim način pokretanja istrage i podizanja optužnice u ovom predmetu i navodeći da će dokazati da njen branjenik nije odgovoran za inkriminacije za koje se tereti.

Tokom ročišta razmatrani su i detalji u vezi s mjerama zabrane koje istječu početkom narednog mjeseca i stav optužbe je da one trebaju ostati na snazi i dalje, dok se odbrana tome usprotivila.

Bilo je riječi i o početku dokaznog postupka kada bi trebalo pristupiti ispitivanju zaštićenog svjedoka putem videolinka, kako je tužitelj najavio, a čemu se odbrana, također, usprotivila.

Također, spomenuta je i mogućnost da se u obzir uzmu „presuđene činjenice“ iz postupka koji je protiv Orića vođen u Haškom tribunalu, koji ga je oslobodio ranijih optužbi u vezi s ratnim dešavanjima.

Naime, 2008. godine Apelaciono vijeće Haškog tribunala pravomoćno je oslobodilo Orića optužbi u vezi s nesprječavanjem zločina nad Srbima (komandna odgovornost) 1992. i 1993. godine.

Spomenuta pitanja bi, kako je rečeno, trebalo razriješiti do narednog ročišta koje je zakazano za 16. februara.

Inače, početku suđenja prisustvovali su predstavnici udruženja žrtava rata, među kojima i Udruženja Majke enklava Srebrenice i Žepe, kao i Udruženja porodica poginulih i nestalih iz RS-a, te građani zainteresirani za epilog ovog postupka.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara