Vlada HNŽ -

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), na sjednici održanoj u utorak u Mostaru, usvojila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi.

 Po riječima županijskog ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi Gorana Opsenice, Zakon o socijalnoj skrbi HNŽ-a usvojen je 2005. godine, a danas usvojene izmjene idu u smjeru uvođenja reda u sustav socijalne skrbi u svrhu redukcije prostora za zlouporabe i stvaranje uvjeta za primjereniju pomoć socijalno najugroženijim osobama.

- Također, izmjenama i dopunama ispravljaju se uočeni nedostaci u Zakonu o socijalnoj skrbi HNŽ-a. Radi se, prije svega, o preciziranju odredbi koje se odnose na određivanje korisnika socijalne skrbi i obvezu snošenja troškova, definiranje prava na njegu i pomoć u kući, osnivanje i rad županijskih ustanova socijalne skrbi, propisivanje inspekcijskog nadzora, te usklađivanje županijskog zakona s federalnim zakonima - dodao je ministar Opsenica.

 Skupština HNŽ-a usvojila je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o poticaju razvitka malog gospodarstva i zaštiti tradicionalnih djelatnosti, kojim se usklađuje taj zakon sa Zakonima o prekršajima Federacije BiH, odnosno postrožuju se kazne za kršenje odredbi Zakona o poticaju razvitka malog gospodarstva i zaštiti tradicionalnih djelatnosti.

 Na dnevnom redu sjednice bili su i prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o termoenergetskoj inspekciji, Zakona o elektroenergetskoj inspekciji i Zakona o geološkim istraživanjima, koji su, također, trebali biti usklađeni sa zakonima o prekršajima Federacije BiH.

 Skupština HNŽ-a ostavila je rok od 15 dana da sve zainteresirane strane Vladi HNŽ-a dostave prijedloge i sugestije o izmjenama i dopunama spomenutih zakona.

 Zastupnici Skupštine HNŽ-a usvojili su Prijedlog odluke o usvajanju Plana zaštite od požara HNŽ-a kojima se preciziraju procedure od trenutka prijave požara do intervencije vatrogasaca, procedure vatrogasne ispomoći među općinama, kao i procedure traženja pomoći s viših razina vlasti.

 U okviru zastupničkih pitanja zastupnicu SDP-a BiH Vesnu Saradžić zanimala je situacija s grijanjem školskih objekata u HNŽ-u.

 Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg odgovorio je kako najveći problem predstavlja Zakon o javnim nabavkama BiH zbog kojeg procedura nabavke goriva za zagrijavanje škola traje po dvije godine.

- Imate završenu proceduru, onda idu žalbe i sve to ide u nedogled. Na sljedećoj sjednici Vlade imat ćemo plan javnih nabavki za ovu godinu i pokušat ćemo premostiti sve te mogućnosti koje daje Zakon o javnim nabavkama BiH, odnosno spriječiti sve moguće manipulacije i špekulacije - kazao je Herceg.

 Dodao je kako će se situacija sa zagrijavanjem školskih objekata u HNŽ-u popraviti provedbom projekta o energetskoj učinkovitosti.

- Radi se o projektu Svjetske banke za koji smo nominirali petnaestak škola i domova zdravlja u HNŽ-u. Svjetska banka daje kredit s iznimno povoljnom kamatnom stopom od 1,25 posto, uz razdoblje počeka od tri godine, a povrat investicije kroz uštedu na troškovima grijanja očekuje se u razdoblju od tri do sedam godina - istaknuo je Herceg.

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara