- Foto: Arhiv

Član Komiteta za jednakost i nediskriminaciju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) Saša Magazinović učesvovat će na zasjedanju ovog tijela od 25. do 28. januara u Strazburu.

Programom je predviđeno da zasjedanje Komiteta započne izborom predsjednika i tri potpredsjednika Biroa Komiteta, te konstituisanjem potkomiteta, nakon čega će biti prezentirane aktivnosti ovog tijela tokom 2014. i 2015. godine i razmijenjena mišljenja o prioritetima predviđenim radnim programom Komiteta za 2016. godinu.

Dnevnim redom zasjedanja predviđeno je razmatranje zahtjeva Parlamenta Jordana za status partnera za demokratiju sa PSVE, kao i razmatranje informacije o zaštiti prava roditelja i djece koji pripadaju vjerskim manjinama.

U okviru zajedničkog sastanka sa Parlamentarnom alijansom „Bez mržnje“, očekuje se prezentacija o borbi protiv govora mržnje, ponovnom angažmanu u borbi protiv antisemitizma u Evropi, kao i o promociji inkluzije Roma, te kampanji mladih Vijeća Evrope protiv govora mržnje tokom 2016. i 2017. godine.

U okviru rada ovog komiteta bit će prezentirani i izvještaji o sistemskom okupljanju podataka o nasilju nad ženama te procjeni uticaja mjera za poboljšanje političkog predstavljanja žena, a planom rada predviđeno je i imenovanje predstavnika Komiteta u Evropsku komisiju za borbu protiv rasizma i netolerancije.

Pored održavanja sastanaka Potkomiteta za invaliditet i inkluziju, Potkomiteta za ravnopravnost spolova, kao i Potkomiteta za prava manjina, posljednjeg dana zasjedanja planirano je saslušanje komesara za ljudska prava Vijeća Evrope Nilsa Muižnieksa, najavio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara