- Foto: Arhiv

Na sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH članovi su razmatrali aktuelnu političku situaciju u našoj zemlji, sa posebnim osvrtom na sve češća sporenja o datumu aplikacije BiH za članstvo u Evropskoj uniji, koja su ocijenjena poptuno neozbiljnim.

Članovi Glavnog odbora smatraju da podnošenje aplikacije u ovom trenutku može biti samo marketinški trik aktuelne vladajauće koalicije na državnom nivou, jer niti jedan uslov za njeno ozbiljno razmatranje nije ispunjen. Podnošenje aplikacije ne bi trebalo biti uvjetovano određenim terminima, nego ispunjavanjem uslova koje od nas traži EU, a to su, prvenstveno, konačna adaptacija Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji, ali ne nauštrb domaćih poljoprivrednika, i uspostava mehanizma koordinacije.

Na sjednici je bilo riječi i o najavama izmjena Zakona o radu FBiH, a novim izmjenama Vlada FBiH u potpunosti planira ukinuti minuli rad, zabranjuje se štrajk, ukida se socijalni dijalog, kolektivni ugovor postaje bespredmetan, besmislen i bespotreban, dok poslodavci i sindikat potpuno gube svoj smisao, jer je Vlada ta koja će sama donositi odluku o svemu. SDP i dalje podržava dogovor Saveza samostalnih sindikata BiH i Udruženja poslodavaca o visini minimalne plate od 406 KM, jer se time štite dignitet i prava radnika. Dodatnu podršku radnicima i sindikatima, SDP će pružiti kroz parlamentarne klupe i izričito biti protiv ovakvih najava izmjena Zakona o radu FBiH.

Vladajuća struktura u Republici Srpskoj usvajanjem Zakona o radu dokazuje da je uopšte ne zanimaju stavovi radnika i građana ovog bh. entiteta, nego jedino usaglašavanje stavova sa MMF-om. Članovi Glavnog odbora smatraju da usvajanje Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS, koji reguliše javna okupljanja, predstavlja novi mehanizam zaštite vladajućih od nezadovoljstva radnika i građana. Donošenjem ovakvih zakona, gdje predstavnici građana prilikom pokušaja da se uključe u njihovo usvajanje i iskažu svoje mišljenje bivaju fizički uklonjeni iz institucija, dolazi do sve veće socijalne nejednakosti i stvaranja diktatorske elite.

Povodom sve učestalijih političkih i medijskih pritisaka na rad pravosudnih organa u našoj zemlji, Glavni odbor smatra da je nezavisno, profesionalno i odlučno pravosuđe ono za šta se SDP BiH uvijek zalagao i ostat će ustrajan u tim nastojanjima, jer se samo tako može vratiti povjerenje građana u institucije pravne države.

Članovi su podržali i osnivanje Suda časti SDP BiH čiji su članovi Alija Behmen, Karlo Filipović, Mira Grgić, Krsto Stjepanović, Selim Bešlagić, Nada Mladina, Zoran Mikulić, Mirsad Dupovac, Slavko Dragičević i Miladin Vidak.

Na sjednici je imenovan Izborni štab za predstojeće lokalne izbore na čelu sa predsjednikom Nerminom Nikšićem, dok je Mira Grgić imenovana za novu predsjednicu Centralne izborne komisije SDP-a. Donijete su i odluke o formiranju Statutarnog odbora, kao i Savjeta za razvoj SDP BiH, Savjeta za ekonomski razvoj i Savjeta za lokalnu samoupravu.

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara