Vlada Federacije BiH danas je na sjednici u Sarajevu utvrdila Prijedlog zakona o riznici u Federaciji BiH, koji utvrđuje da riznicom upravljaju ministarstva financija, gradovi, općine i izvanproračunski fondovi, a njome, kao temeljnom organizacijskom jedinicom, rukovodi pomoćnik ministra, odnosno rukovoditelj službe za financije.

Riznica je nadležna za upravljanje novčanim sredstvima i računima koji su u sustavu Jedinstvenog računa riznice (JRR), kao i za planiranje novčanih tijekova koje odobrava Odbor za likvidnost, a služe kao temelj za izradu prijedloga operativnih planova rashoda i izdataka proračunskih korisnika.

Propisana je obveza uplate svih javnih prihoda Federacije BiH, kantona, općina, gradova i izvanproračunskih fondova na JRR, uključujući i vlastite prihode i donacije. Utvrđene su i ovlasti za otvaranje transakcijskih računa u okviru JRR i određivanje jednog glavnog računa. Propisana je i odgovornost za blagovremenu naplatu prihoda i primitaka i isplatu sredstava s JRR do visine odobrene proračunom, odnosno financijskim planom.

Također, riznica upravlja plaćanjima, centraliziranim obračunom plaća, računovodstvom u javnom sektoru i financijskim izvješćivanjem o izvršenju proračuna. Računovodstvenu metodologiju za sve proračunske korisnike i vanproračunske fondove propisuje Federalno ministarstvo financija. Proračunski korisnici i vanproračunski fondovi izrađuju financijska izvješća sukladno Pravilniku o financijskom izvješćivanju i godišnjem obračunu proračuna u FBiH. Odredbom o računovodstvenoj i unutarnjoj kontroli propisana je odgovornost rukovoditelja za računovodstvo, unutarnju kontrolu i nadzor transakcija.

Riznični način poslovanja javnim sredstvima podrazumijeva uspostavu jedne Glavne knjige riznice koja se vodi isključivo u riznicu. Ministarstva financija i službe za financije su nadležni za uspostavu i vođenje sustava Glavne knjige riznice i za nužne sustave pomoćnih knjiga prema modificiranom akrualnom načelu obračunavanja, po kojem se prihodi priznaju kad su mjerljivi i raspoloživi, a rashodi se knjiže u razdoblju na koje se odnose. Sustav Glavne knjige osigurava evidenciju svih transakcija i poslovnih aktivnosti.

Kako je obrazloženo, sada važeći Zakon o riznici u FBiH donesen je Odlukom visokog predstavnika 2002. godine. Godinu kasnije ga je, u nepromijenjenom tekstu, usvojio Parlament Federacije BiH. Zakon je do sada jedanput mijenjan i dopunjavan (2007. godine).

Razmatrana je opcija izrade izmjena i dopuna važećeg teksta Zakona, ali je zbog složenosti i opsežnosti izmjena izrađen novi integralni tekst.

Cilj novog Zakona o riznici je, prije svega, harmonizacija s novim Zakonom o proračunima u FBiH, kao i bolja regulativa, jer su u njegovoj primjeni uočeni određeni problemi i nedostaci.

Sukladno zaključcima oba doma Parlamenta Federacije BiH, o Nacrtu zakona provedena je prva javna rasprava. Primjedbe su dostavili Zakonodavno-pravna komisija, Odbor za ekonomsku i financijsku politiku, Ministarstvo financija Kantona 10 i Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona.

Realiziran i zaključak Doma naroda Parlamenta FBiH od 15. srpnja 2015. godine kojim je Vlada BiH bila zadužena da provede i drugu javnu raspravu na razini skupština kantona. Stoga je Vlada Federacije BiH, kao predlagač, odnosno Federalno ministarstvo financija, kao obrađivač, Nacrt zakona o riznici u Federaciji BiH uputilo skupštinama svih kantona.

Prijedloge za izmjene dijelova teksta Nacrta zakona dostavile su skupštine Tuzlanskog, Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona.

Nacrtom zakona defininirana je obveza kantona, općina, gradova i izvanproračunskih fondova da, u propisanom roku, usuglase svoje propise s odredbama ovoga federalnog propisa. Također, propisana je obveza vlada i ministra financija da, u predviđenim rokovima, donesu provedbene propise, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara