- Foto: Arhiv

 Delegacija Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo na čelu sa ministrom Muharemom Fišom posjetila je novogradska boračka udruženja: Udruženje Prve dobrinjske brigade, Udruženje logoraša i Udruženje maloljetnih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine. Sa delegacijom Ministarstva u posjeti je bio i pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za boračko-invalidsku zaštitu Taib Delalić.

Predstavnici Udruženja Prve dobrinjske brigade upoznali su svoje goste sa planiranim projektima ovog udruženja, među kojima su najznačajniji projekti upošljavanja pripadnika ove brigade i članova njihovih porodica, kroz realizaciju projekata iz oblasti malinarstva, plasteničke proizvodnje, ribarstva i pčelarstva. Prezentirali su i projekt „Psiho-fizička rehabilitacija boraca“.

Ministar Fišo je informisao prisutne članove rukovodstva na čelu sa predsjednikom udruženja Selvedinom Bulbulom o projektima i programima pomoći koje resorno ministarstvo planira provesti u tekućoj godini. Pozvao ih je i da se prijave na javni poziv koji će se raspisati za projekte zapošljavanja boračke populacije u Kantonu Sarajevo.

- Težimo vođenje socijalne politike prema braniteljima svesti na minimum i u budućnosti veći značaj dati njihovom zapošljavanju te stvaranje novih vrijednost - istakao je ministar Fišo ovom prilikom.

U Udruženju maloljetnih boraca Armije RBiH općine Novi grad, predsjednik Ifet Klapuh izvijestio je ministra i ostale goste o problemima sa kojima se susreće ova populacija. Najprije je istakao problem vezan za neriješen status maloljetnih branilaca koji se kao posebna kategorija nigdje u zakonu koji regulira ovu oblast ne spominju.

Obzirom da se tretiraju kao demobilizirani branitelji, naglasili su da se ubuduće žele aktivno uključiti u davanje sugestija, primjedbi i prijedloga na radni materijal Zakona o demobiliziranim braniteljima koji je pripremilo Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno- oslobodilačkog rata. Uputili su riječi zahvalnosti resornom ministarstvu na podršci koja im je pružena kroz omogućavanje plaćanja doškolovavanja njihovih članova koje je agresija na BiH omela u redovnom školovanju.

Predstavnici Udruženja logoraša općine Novi grad i njihov predsjednik Amir Smječanin upoznali su ministra sa problemima sa kojima se susreću pri finansiranju rada Udruženja od strane općine Novi Grad. Sa izdvojenim sredstvima su zadovoljni, ali im problem predstavlja što se tranše finansiranja projekata udruženja prebacuju šestomjesečno, zbog čega su izrazili svoje mišljenje da bi se odobrena sredstva trebala uplaćivati bar tromjesečno na račun udruženja, saopćila je Press služba KS.

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara