Radovi na ponovnoj izgradnji Aladža džamije i imamske kuće u Foči -

Ovih dana na fočanskom dragulju Aladža džamiji u Foči privode se kraju radovi na zaštiti od vanjskih klimatskih utjecaja dosad obavljenih građevinskih radova na jednom od najznačajnijih projekata Islamske zajednice u BiH. 

- Geografski položaj grada Foče u jugoistočnoj Bosni, na obalama rijeka Drine i Ćehotine, je takav da je za očekivati u dolazećem zimskom periodu nepovoljne vremenske uvjete za izvođenje bilo kakvih građevinskih radova - kazao je za Fenu direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH dr. Senaid Zajimović.

Shodno tome, dodao je on, potrebno je bilo izvršiti sve pripreme gradilišta za zimsku pauzu, izvršiti analizu svega do sada urađenog i donijeti plan i program aktivnosti za nastavak radova za narednu godinu, kada se u proljeće steknu povoljni vremenski uvjeti. 

Radovi na ponovnoj izgradnji Aladža džamije i imamske kuće u Foči zvanično su počeli 12.12.2014.godine, a rok za izvođenje radova je 1020 kalendarskih dana, a on je počeo tećim danom uvođenja izvođača u posao. 

- Radovi su tekli u skladu s usvojenom dinamikom i utvrđenim planom ponovne izgradnje džamije, te da nema kašnjenja u izvođenju radova. Uzimajući u obzir kompleksnost radova i značaj džamije s kulturno-historijskog apsketa, možemo izraziti zadovoljstvo dosada urađenim poslovima - istakao je Zajimović.  

Do današnjeg dana realizirane su sve pozicije iz poglavlja pripremnih i zemljanih radova, te dio pozicija iz zidarskih radova i izgradnje minareta. Objekt Alaža džamije je trenutno ozidan na kotu cca + 6.00 m kao i minaret. Na ovoj koti je zaustavljeno zidanje zidova objekta dok se konstruktivno riješe i izvedu nosivi elementi trijema džamije. 

Do danas su, ističe Zajimović, izrađeni svi kameni elementi lukova i ispune trijema, bazni kameni blokovi stubova trijema, konzolni kameni blokovi i oslonci lukova trijema, donji kapiteli na stubovima, metalni prstenovi i zatege stubova trijema, te kameni blokovi zidova i spiralnog stepeništa munare za narednih cca 150 cm visine.  

Aktivnosti dobavljača kamena trenutno su usmjerene na kamenolome kako bi se osigurale dovoljne količine kamene mase za izradu kamenih elemenata dovratnika, doprozornika, nadprozornika, vijenaca u zimskom periodu.

- Ovo ustvari pokazuje da će se obavljati određeni poslovi i u zimskom periodu a sve u cilju dobre pripreme za nastavak radova nakon završetka zimskog perioda - naglasio je.  

Što se tiče imamske kuće, Zajimović ističe da su završeni grubi radovi, urađena je stolarija, elektroinstalacije, vanjska fasada te unutrašnje malterisanje zidova. Slijedi rad na instalacijama vode i kanalizacije te postavljanje estriha. 

U realizaciji projekta učestvuju muftijstvo goraždansko, Vakufska direkcija, Medžlis IZ Foča, glavni izvođač radova „Sama Inšaat, i podizvođači „Bišina“ d.o.o. i „Kara drvo“ d.o.o. Nadzor nad izvođenjem radova vrše Zavod za kulturno, historijsko i prirodno nasljeđe RS-a, „Arhi plus“ d.o.o., mješovita komisija Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije IZ u BiH.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara