Šestomjesečni moratorij na zapošljavanje bez prethodne saglasnosti Vlade Kantona Sarajevo kako u organima uprave Kantona Sarajevo tako i u svim kantonalnim javnim organizacijama, upravama, ustanovama, preduzećima koji je Vlada KS donijela u maju mjesecu prošle godine rezultirao je smanjenjem broja korisnika sa 11.500 na 10.800 osoba koji platu dobivaju iz Budžeta KS.

Vlada Kantona Sarajevo ocijenila je na današnjoj sjednici da praćenje i evidencija upošljavanja u javnom sektoru daje rezultate i kao takva mora biti nastavljena i u ovoj budžetskoj godini.

- Vlada je s tim ciljem donijela na današnjoj sjednici Zaključak o moratoriju na zapošljavanje u svim kantonalnim organima uprave, upravama i upravnim organizacijama koje su u sastavu ministarstava, javnim ustanovama, organizacijama i fondovima, javnim komunalnim i javnim preduzećima i rukovodiocima drugih budžetskih korisnika bez prethodne saglasnosti Vlade Kantona Sarajevo do 31.12. ove godine - saopćeno je.

Vlada je stava i da zaključivanje ugovora o djelu, što budžetski korisnici obimno koriste kao praksu, mora biti pod nadzorom te da će Vlada nadalje i takve radne angažmane tražiti na uvid i davati saglasnost na njih, tamo gdje procesi rada to zaista zahtijevaju.

Po današnjem zaključku Vlade, resorni ministri redovno će obavještavati Vladu o saglasnostima koje su dali na angažovanje radnika na privremenim i povremenim poslovima, za čim najviše potreba ima sektor komunalnih usluga u poslovima održavanja zelenih površina i javnim radovima.

Moratorij Vlade KS ne znači zaustavljanje zapošljavanja u javnom sektoru, nego ono mora biti opravdano jasnom potrebom, transparentno i kao takvo odobreno od Vlade, kako se ne bi ugrozili radni procesi.

Vlada KS i Ministarstvo saobraćaja KS su sa današnje sjednice uputili svim vozačima i automehaničarima čestitku u povodu 15. januara - Dana vozača i automehaničara, saopćila je Press služba KS.

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara