-

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo zvanično je danas u naselju Velešići otvorio Centar za zdravo starenje, drugi te vrste na području ove općine.

Taj objekt je dio mreže centara za zdravo starenje koju je za osobe treće životne dobi Općina Novo Sarajevo uspostavila na teritoriji te općine. Kapacitet Centra za zdravo starenje Velešići je oko 60 članova, a njegove sadržaje dnevno će moći koristiti znatno veći broj osoba.

Za osobe treće životne dobi u Centru u Velešićima bit će dostupni razni sadržaji poput preventivno-korektivne gimnastike, rada na računalima, kreativnih radionica (likovna, ručni rad, pletenje, reciklaža), muzička i kulinarska sekcija….

Rekonstrukcija i opremanje objekta podržani su Projektom integriranog lokalnog razvoja (ILDP), koji je zajednička inicijativa Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Ceremoniji otvaranja danas su prisustvovali predstavnici vlasti i investitora, a izrazili su važnost brige za osobe treće životne dobi koji se žele družiti i aktivno provoditi vrijeme. Okarakterizirano je to kao dobar primjer prepoznavanja potreba stanovništva, koji treba da slijede i drugi.

Kantonalni premijer Elmedin Konaković pohvalio je aktivnosti Općine Novo Sarajevo i načelnika Koldže za brigu o tim ljudima, te međunarodne institucije što su prepoznale važnost tog projekta.

Načelnik Koldžo primijetio je da su tim aktivnostima zapravo osobe treće životne dobi izjednačene, po pitanju prioriteta, sa ostalim kategorijama stanovnika o kojima Općine Novo Sarajevo također vodi brigu.

Riječi hvale svima koji su prepoznali značaj tog projekta uputila je i članica Centra za zdravo starenje Suada Filipović. Istaknula je značaj novosarajevskih centara za zdravo starenje osim za korisnike usluga i za njihovu djecu koji, kako je kazala, sad manje brinu za roditelje te se u potpunosti mogu posvetiti poslu i svojim obiteljima.

Ukupna vrijednost projekta Centra za zdravo starenje u Velešićima je 226.200 KM, s tim da Općina Novo Sarajevo sudjeluje sa 196.567 KM, a Vlada Švicarske putem ILDP projekta sa 29.633 KM.

Na području općine Novo Sarajevo odranije djeluje Centar za zdravo starenje u naselju Hrasno, najavljeno je otvaranje sličnog centra i na području općine Centar.

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara