-

Udruženje Žene ženama, u suradnji s HUG Žena Trnova, pokreće kampanju "(Ne) Diskriminacija porodilja u FBiH" u namjeri da ukažu na važnost rješavanja pitanja porodiljskih naknada na području Federacije BiH i podizanje nadležnosti za tu oblast s kantonalnog na federalni nivo.

U saopćenju za javnost navodi se da ta kampanja ima za cilj donošenje nove regulative o porodiljskim naknadama, koja će biti jedinstvena za sve žene na federalnom nivou te osnivanje fonda iz kojeg će se vršiti isplata porodiljskih naknada.

- Očekujemo donošenje zakona o zaštiti porodice s djecom na federalnom nivou, izmjene u članu 68. novog Zakona o radu FBiH, stav 1 (porodilja prima prosjek svoje plate) i stav 2 (dopuna do pune plate porodilje ide na teret poslodavaca), eliminaciju diskriminacije porodilja po različitim osnovama, podizanje nadležnosti za naknade porodiljama s nivoa kantona na federalni nivo te formiranje federalnog fonda za isplatu porodiljskih naknada - navodi se.

S ciljem podizanja svijesti najavljuju i online kampanju na facebooku, a namjera je povezati sve zainteresirane strane da se uključe u rješavanje problema porodiljskih naknada na području FBiH - navode iz Udruženja i dodaju da facebook page nosi ime NEdiskriminacija porodilja u FBiH.

Iz Udruženja podsjećaju da „iako je trajanje porodiljskog odsustva u FBiH dosta napredno riješeno i definira ga kao neprekidan period od godinu dana, osnovni problem ostaje pitanje neadekvantnih porodiljskih naknada, zbog čega veliki broj, ako ne i većina, žena u praksi ne koristi pravo na odsustvo s posla u tom vremenskom periodu, jer porodice takav finansijski teret ne mogu podnijeti“.

- Aktuelni Zakon o radu ne obavezuje poslodavce na isplatu razlike plaće. No, dok je to pitanje u javnom sektoru definirano kolektivnim ugovorima, isplaćivanjem razlika iz budžeta i javnih fondova, u privatnom se prepušta volji poslodavca - navode iz Udruženja "Žene ženama".

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara