-

Ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Elvir Kazazović i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo potpisali su danas Sporazum o sufinansiranju realizacije projekta "Sanacija objekata osnovnih škola na području općine Novo Sarajevo", u skladu s kojim će školama biti dodijeljena sredstva od 127.000 KM.

Koldžo je pojasnio da se radi o pet škola koje će ovim sredstvima riješiti unapređenje energetske efikasnosti te da je projekt sufinansirala Općina Novo Sarajevo iznosom od 100.000, a Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS-a s 27.000 KM.

Ovim sporazumom je definirano finansiranje realizacije povećanja energetske efikasnosti na objektu OŠ „Velešićki heroji“, kao i sanacija krovova na objektima osnovnih škola „Pofalići“, „Grbavica 1“ i „Grbavica 2“ te izrada projektne dokumentacije za sanaciju vanjske fasade i stolarije kojom će se aplicirati za realizaciju projekta povećanja energetske efikasnosti i na objektu OŠ „Hrasno“.

Najavio je da će sljedeće godine Ministarstvo u potpunosti finansirati jedan od projekata energetskog utopljavanja u vrijednosti od 200 do 250 hiljada KM te da će to vjerovatno biti OŠ "Hrasno".

Također, naglasio je, budžetom Općine Novo Sarajevo tokom 2016. godine predviđena su dva programa podrške osnovnim školama i predškolskim ustanovama, a koji će uključivati energetsko utopljavanje, sanaciju školskih objekata te nabavljanje školske opreme.

Kazazović je naglasio da s Općinom Novom Sarajevo postoji dugogodišnja saradnja, bez obzira na to što nadležnost nije pripala lokalnoj zajednici koja svake godine ulaže ogromna sredstva u poboljšanje uvjeta rada u osnovnim školama na području ove općine.

Kazao je da će sljedeće godine Ministarstvo sufinansirati sanaciju jednog od vrtića, s obzirom na to da postoji potreba Općine Novo Sarajevo za još jednim prostorom za djecu predškolskog uzrasta.

- Projekti koje realiziramo imaju za cilj da omoguće bolje uvjete našoj djeci u osnovnim školama - rekao je Kazazović i zahvalio načelniku Općine Novo Sarajevo koji osim kroz ove projekte infrastrukturalne prirode, pomaže i nabavkom školske opreme, paketića…

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara