Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv sedam osoba koji su optuženi za ratne zločine počinjene na području Sanskog Mosta.

Optužnica je podignuta protiv: Drage Predojevića (rođenog 07.03.1959. godine u mjestu Fajtovci, općina Sanski Most, gdje je i nastanjen, državljanina BiH), Ranka (Vaso) Došenovića (rođenog 15.06.1966. godine u Sanskom Mostu, nastanjenog u Bosanskoj Gradišci, državljanina BiH), Ranka (Miloš) Došenovića (rođenog 11.03.1958. godine u Husimovcima, općina Sanski Most, nastanjenog u Prijedoru,  državljanin BiH), Dragutina Vukše (rođenog 31.01.1968. godine u Fajtovcima, općina Sanski Most, nastanjenog u Laktašima, državljanina BiH), Boška Ćurguza  (rođenog 27.02.1961. godine u mjestu Fajtovci, općina Sanski Most, nastanjenog u Bosanskoj Gradišci,  državljanina BiH), Sime Ćurguza (rođenog 13.03.1968. godine u mjestu Fajtovci, općina Sanski Most, nastanjenog u Bosanskoj Gradišci, državljanina BiH) i Miroslava Panića (rođenog 26.03.1970. godine u Fajtovcima, općina Sanski Most, nastanjenog u  Bosanskoj Gradišci, državljanina BiH).

Optuženi se terete da su za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske i Armije  Republike BiH, u svojstvu pripadnika Vojske i MUP-a RS, u julu 1992. godine na području Sanskog Mosta postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija, tako što su počinili ratne zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti.

"Navedeni optuženi se terete da su na mjestu zvanom Kisak, civile bošnjačke nacionalnosti postrojene u kolonu sa rukama iznad glave, mučili, premlaćivali, zlostavljali na izrazito ponižavajuće načine, namjerno nanoseći im velike patnje i povrede fizičkog integriteta, kao i povrede ljudskog dostojanstva", navodi se u optužnici Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi lično nanosili teške fizičke ozljede žrtvama koje su ostavile trajne posljedice i fizička oštećenja kod žrtava. Civilima su povrede nanošene rukama i nogama, raznim predmetima, zadajući im udarce po različitim djelovima tijela, te su mučeni i prisiljavani da pasu travu.

"Na mjestu počinjenjenja zločina, nalazilo se više vojinih i civilnih kamiona i bagera, te duge cijevi uperene u civile, žrtve su bile okružene vojnicima sa uperenim puškama u njih, što je kod njih izazivalo strah za život", navodi se u optužnici. 

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa članom 29. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor: Informativa.ba, AA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara