Parlament FBiH -

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Zakon o faktoringu.

- On doprinosi povećanje naplate tražbina, a time i likvidnosti i solventnosti subjekata. Veća pravna sigurnost u poslovanju ugovornih strana utječe na povećanje investicija i konkurentnost gospodarskih subjekata, na poboljšanje bilance i kreditne sposobnosti i na veću dostupnost izvorima financiranja - kazala je federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Ujedno, omogućeno je, kako kaže, smanjenje zaduženosti gospodarskih subjekata, povećanje konkurencije u financijskom sektoru i snižavanje cijene kapitala, te, dugoročno promatrano, povećanju zaposlenosti i javnih prihoda.

Faktoring poslovi u Federaciji BiH postoje, ali su do sada sporo razvijani zbog pravnih nejasnoća i odsustva konkretnog propisa za ovu oblast.

Faktoring je napredan financijski proizvod, koji omogućava jednostavnu i djelotvornu, izravnu trgovinu koja podržava financiranje kompanije. To je efikasno sredstvo kratkoročnog financiranja i može osigurati privatnom sektoru lak pristup radnom kapitalu.

- Sustav faktoringa prvenstveno je namijenjen malim i srednjim poduzećima, koja, tradicionalno, imaju otežan pristup bankarskim sredstvima zbog vlastite niske kreditne sposobnosti - obrazložila je Milićević poslanicima Predstavničkog doma.

Društva za faktoring pružaju financiranje čak i u slučajevima da banke to ne žele, jer se faktori usmjeravaju na ispitivanje kreditne sposobnosti kupca-dužnika, koji treba da plati fakture za robu ili usluge koje je ispostavio prodavatelj.

Faktoring, u čijoj osnovi je prijenos tražbina nastalih iz komercijalnih ugovora, kao instrument financiranja ima bitnu ulogu i na inozemnom tržištu jer, pored financiranja prodavatelja putem predujma, društvo za faktoring preuzima i rizik naplate i upravljanja tražbinama.

Time se povećava konkurentnost i izvozni potencijali prodavatelja tražbina i razvija sustav faktoringa na inozemnom tržištu.

Razvijen faktoring omogućava izvozniku naplatu tražbina u kraćem razdoblju, umjesto da isporuka proizvoda ide na kredit ili odgođeno plaćanje.

Zakon o faktoringu, kojeg je prethodno usvojio i Dom naroda, stupit će na snagu objavom u Službenim novinama FBiH.

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara