Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo -

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo potpisali su danas sporazume o sufinansiranju projekata rekonstrukcije komunalne infrastrukture u naseljima Kovačići i Velešići, te izgradnje prostora za rekreaciju Hum, na području te općine.

Za realizaciju  projekata Ministarstvo  prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša  je  izdvojilo 700.000 KM.

Sporazumima  je definisana izgradnja i rekonstrukcija kanalizacionog sistema u navednim naseljima da bi se riješilo pitanje prihvata i odvodnje oborinskih i otpadnih voda koje se, nažalos,t trenutno većim dijelom ulivaju u korito rijeke Miljacke, kroz stare mješovite kolektore.

- U ulici Emerika Bluma u Kovačićima postoji stari fekalni kolektor koji koristi i za oborinsku vodu, zbog čega nastaju brojni problemi, posebno u periodu velikih padavina kad je onemogućeno njegovo normalno funkcionisanje. Ovim sredstvima ćemo graditi novi separatni kolektor kojim će se omogućiti kvalitetnija odvodnja vode. Kad su Velešići u pitanju, jedan kanalizacioni sistem će prikupljati sve kanalizacione, fekalne i oborinske vode s prostora Strelišta, iz ulice Ćamila Sijarića i općenito prostora ove mjesne zajednice te ih usmjeriti u novi kolektor - naveo je načelnik Koldžo.

Naglasio je da će se na ovaj način popraviti situacija i s klizištima na području ove dvije mjesne zajednice.

- Ovo je nastavak saradnje s Općinom Novo Sarajevo  kroz koju nastojimo osigurati bolje uslove života i zaštitu okoliša na ovom prostoru. Realizacijom projekata osigurat ćemo zaštitu rijeke Miljacke, u u nju će se ulijevati samo ono što je prihvatljivo i neće zagađivati okolinu. Također, na ovaj način osiguravamo i uslove za izgradnju prostora za reakreaciju Hum za naše građane - naglasio je ministar Lukić.

U realizaciju projekata bit će utrošeno oko milion KM. Uz  sredstva Kantona Sarajevo u iznosu od 700. 000 KM ostatak će osigurati Općina Novo Sarajevo - saopćila je Pres-služba KS.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara