-

Smanjenje emisija je jedino rješenje za zagađenost u zimskom periodu, navedeno je na debati "Zagađenje zraka u našim gradovima" koja je održana danas u Sarajevu u organizaciji građanske inicijative "Borba za život".

Predsjednik udruženja Eko forum iz Zenice Samir Lemeš rekao je da je Zenica među najzagađenijim gradovima u BiH, uz Lukavac, Tuzlu, Kakanj i Sarajevo, te da ima specifične polutente koji su rezultat rada industrije koja odbija da proizvodnju prilagodi propisima.

Istakao je da se takvo ponašanje industrijalaca teleriše jer u Željezari radi 2.500 radnika, te da nije rješenje zatvariti Željezaru već prinuditi vlasnike da primjene široko rasprostranjenu tehnologiju koja manje zagađuje.

Stručnjak za kvalitet zraka i klimatske promjene Martin Tais rekao je da zagađenost zraka u Sarajevu, obzirom da je grad u kotlini, može riješiti jedino smanjenje emisija što bi bilo moguće postići ubrzavanjem saobraćaja i smanjenjem gužvi čime bi zagađivanje iz automobila bilo do šest puta manje.

Podsjetio je da je uvođenje gasa u Sarajevo početkom 1970-tih drastično smanjilo zagađenje koje je bilo daleko veće nego danas, zbog čega je posebno važno osigurati da energija koju koristimo ne emituje zagađujuće materije.

Bivši direktor Opće bolnice Bakir Nakaš naglasio je da najveću opasnost po zdravlje građana predstavljaju lebdeće čestice koje prodiru u tkiva i mogu uzrokovati oboljenja poput emfizema, bronhitisa, upale pluća i malignoma.

Naveo je da je najbolja zaštita od aerozagađenja prestanak pušenja, jer su pušači više podložni negativnim efektima aerozagađenja, zatim izbjegavanje sredina s viskoim koncentracijama zagađenja, korištenje kvalitetnih maski, izbjegavanje boravka na otvorenom u određenim vremenskim intervalima, kao i što češći boravak na planinama.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara