Tužiteljstvo BiH -

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u nastavku predmeta ''Gold II'', podigao je optužnicu protiv 15 osoba koje se terete za koruptivna krivična djela davanje dara i drugih oblika koristi.

Optuženi se terete da su od februara do aprila 2014. godine,  kontinuirano nabavljali tekstilnu robu u Republici Turskoj i dopremali komercijalnim letovima na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, a zatim je prodavali u svojim prodajnim objektima u BiH.

Ova optužnica odnosi se na osobe koje su optuženi kao davatelji mita ili druge imovinske koristi, kako bi ostvarili određenu korist, što je jedna od prvih ovakvih optužnica u pravosudnoj praksi. Procesuiranjem ovakvih predmeta uputit će se poruka o kažnjivosti davanja mita i razvijanja korupcije.

U tom vremenskom periodu, u kojem su provođene posebne istražne radnje, optuženi su prilikom carinskog nadzora i carinske kontrole obećavali i davali ili po zahtjevu službenih osoba davali darove u vidu novca, kako ne bi proveli skraćeni carinski postupak i naplatili iznos uvoznih dadžbina po jedinstvenoj carisnkoj stopi, odnosno kako ne bi procijenili da je roba koju nose sa sobom komercijalnog karaktera.

Optuženi su davali ili pristajali dati darove u vidu novca,  kako bi službena osoba UIO BiH  provela skraćeni carinski postupak umanjivši iznos vrijednosti carinjene robe.

Tužilaštvo BiH u ovom predmetu provelo je detaljnu i dobro osmišljenu istragu, uz upotrebu posebnih istražnih radnji koje je provodila Granična policija BiH uz pomoć i asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, te su u skladu sa zakonom, prikupljeni video-snimci inkriminirajućih krivičnih djela koja su vršena u prostorima aerodroma koji nisu obuhvaćeni standardnim video-nadzorom.

Uz optužnicu, Tužilaštvo BiH prilaže više desetina materijalnih dokaza i predlaže pozivanje svjedoka.

U okviru predmeta  ''Gold II'' optuženi su: Vasvija Ragipović (1959), Ernada Mujić (1978), Emir Čaušević(1976), Alem Kordić (1980), Amir Trnka (1977), Mensur Ruštić (1958), Mirsada Tarić (1975), Nada Janjić (1967), Senada Bešić (1967), Azem Saračević (1956), Selver Saračević (1980), Darijo Vujica (1979), Jurica Mršić (1966), Munira Hoši (1973) i Ahmed Borić (1979).

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara