-

U okviru projekta „Naš odgovor“ najviši zvaničnici Socijaldemokratske partije BiH jučer su obišli Gračanicu, Gradačac, Lukavac i Tuzlu, gdje su na javnim tribinama predstavljali svojevrstan odgovor socijaldemokrata na aktuelne probleme u BiH, te odgovarali na pitanja prisutnih članova, simpatizera i građana. 

„Naš odgovor“ je osmišljen kao niz tribina i sastanaka sa članovima, simpatizerima i građanima širom BiH, potaknut nagomilanim pitanjima u državi, poput novih najava terirorijalnih podjela zasnovanih na etničkim principima, nekontrolisanim zaduživanjima, narušavanjem radničkih prava, urušavanjem penziono-invalidskog sistema i drugim problemima koji tište građane BiH. 

SDA i HDZ su u FBiH donijeli Zakon o radu koji u potpunosti derogira prava radnika, ponižava Sindikat i radnike prepušta na volju vlasnika kapitala, što je juče dokazano i time da je Vlada FBiH bila protiv prijedloga Opšteg kolektivnog ugovora, jer se njime radnicima garantuje minimalna plata od 410 KM. Odgovor SDP BiH je da novi Zakon o radu treba promijeniti i da o radničkim pravima ne mogu odlučivati niti Vlade niti poslodavci, već isključivo Parlament koji će zakonski propisati set radničkih prava, ali u dogovoru sa Sindikatom. 

Jedna od tema na skupovima bilo je pitanje novog glavnog grada FBiH. Iza ideje Mostara kao glavnog grada Federacije stoji namjera da se novcem svih građana izgrade institucije koje kasnije trebaju koristiti kao institucije zamišljenog trećeg entiteta Dragana Čovića. SDP to namjerava obznaniti svim građanima za koje BiH nije tek prosti zbir tri naroda i svi, zajedno, moramo ustati protiv daljnjih podjela naše zemlje. 

SDP BiH smatra da se prvo treba pričati o ukidanju kantona u FBiH, a ne o novom glavnom gradu većeg entiteta, a ako se već otvara pitanje glavnog grada Federacije, i ako to neće biti Sarajevo, zašto to mora biti Mostar? Zašto to ne bi bila Tuzla, Zenica, Travnik ili Bihać? 

Na skupovima je poručeno da se, radi jačanja ljevice u našoj zemlji, moraju okupiti svi građani, organizacije i partije koje stoje na dva temelja: antifašizam i država BiH, jer je to jedina ispravna reakcija na etno-vjerska grupisanja koja vode ka podjeli zemlje. 

Partijske delegacije predvodili su predsjednik Nermin Nikšić, generalni sekretar Irfan Čengić, potpredsjednici Lana Prlić i Zukan Helez, predsjednik Glavnog odbora Saša Magazinović i politički direktor Damir Mašić. Domaćini su bili predsjednici regionalnih i lokalnih organizacija, te kantonalni zastupnici, općinski načelnici i vijećnici. 

Oznake: #SDP BiH #BiH
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara