- Foto: Arhiv

Certifikaciju Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu FBiH (AKAZ) prošlo je 15 apoteka Javne ustanove "Apoteke" Sarajevo, a u prvom kvartalu 2016. godine namjeravaju taj proces završiti i u preostalim poslovnim jedinicama.

Direktorica razvoja i istraživanja JU "Apoteke" Sarajevo Fatima Insanić - Jusufović naglasila je novinarima da je menadžment te kompanije već ranije definirao kao cilj vrhunsku kvalitetu pružanja usluga u apotekarskoj djelatnosti.

- Trudimo se postići zadani cilj. Suradnjom s AKAZ-om taj proces smo i ubrzali jer smo, korištenjem suvremenih standarda, uspjeli napraviti procedure koje omogućavaju da farmaceut u apotekama pruža sigurnu uslugu pacijentima - navodi.

Precizira da se u procesu certifikacije u slučaju "Apoteka" Sarajevo, zajedno s AKAZ-om, radilo na četiri segmenta.

- Jedan od segmenata je sigurnost spravljanja lijekova i savjetovanje pacijenata, s obzirom na to da današnja uloga farmaceuta prevazilazi onu (kako je još javnost participira) koja ga opisuje kao osobu koja samo izdaje lijek. Ta se uloga pomjerila u segment savjetovanja pacijenata i mi smo je objeručke prihvatili u "Apotekama" Sarajevo - kazala je.

U segmentu koji se tiče rizika osmislili su programe, koncepte, planove i revizije koji im, kako je kazala, omogućavaju da minimiziraju sve vrste rizika koji mogu ugroziti bilo pacijenta koji traži uslugu u apotekama, bilo zaposlenika koji radi u JU "Apoteke" Sarajevo.

Petnaest apoteka iz lanca "Apoteka" Sarajevo je među dobitnicima certifikata Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH i naljepnice da bi korisnici znali da se radi o ustanovi koja zadovoljava standarde kvaliteta i sigurnosti. Među današnjim dobitnicima je i 70 timova obiteljske medicine domova zdravlja Sarajevo, apoteke 'Nera' iz Visokog i 'Alma Tuzla', centri za mentalno zdravlje iz Visokog, Bugojna, Sanskog Mosta, Tešnja, Mostara, Velike Kladuše i Ključa i tri drop-in centra Asocijacije 'Margina'.

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara