- Foto: Arhiv

Organizacija Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO) započinje implementaciju projekta "Nacionalni program čistije proizvodnje (National Cleaner Production Programme - NCPP) u Bosni i Hercegovini". 

Glavni cilj projekta, kojeg finansira Vlada Republike Slovenije, a njegovu implementaciju podržalo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, jeste unapređenje efikasnosti korištenja prirodnih resursa i poboljšanje okolišnih rezultata poslovnih organizacija u BiH.

Čistije mjere proizvodnje u 10 kompanija

Službeni početak projekta bit će obilježen događajem "Kretanje ka efikasnom korištenju resursa i čistijoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini", koji će se održati u kongresnoj dvorani zgrade Ujedinjenih naroda u Sarajevu, u petak, 18. decembra 2015. godine, sa početkom u 10 sati. U okviru ovog događaja prezentirat će se informacije o projektu i predstaviti primjeri i koristi koje efikasno korištenje resursa i čistija proizvodnja imaju za industriju.

"Ovaj projekat doprinijet će održivom industrijskom razvoju u Bosni i Hercegovini, te povećanju zapošljavanja i prihoda kroz implementaciju praksi i politika 'Efikasnog korištenja resursa i čistije proizvodnje' (Resource Efficient and Cleaner Production – RECP), a u sklopu podrške BiH u dostizanju nedavno usvojenih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda do 2030. godine i ispunjavanju uslova predpristupnog procesa za priključenje Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju za medije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tokom implementacije projekta 20 domaćih stručnjaka proći će adekvatnu obuku, a u 10 domaćih kompanija bit će implementirane mjere čistije proizvodnje, uz uštede resursa i energije. Ovaj projekat pomoći će Bosni i Hercegovini da poveća produktivnost, smanji emisije štetnih gasova i efikasnije koristi prirodne resurse, uz poboljšanje dobrobiti uposlenika i lokalnih zajednica.

Stručnjaci iz istraživačkih i akademskih institucija

Na najavljenom događaju "Kretanje ka efikasnom korištenju resursa i čistijoj proizvodnji u BiH", u petak prisutnima će se obratiti Senad Oprašić, šef Odjela za zaštitu okoliša, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Edita Đapo, ministrica Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Iztok Grmek, ambasador Republike Slovenije u BiH, Petra Schwager, voditeljica  programa u Sektoru za upravljane okolišem UNIDO, te predstavnici Nacionalnih centara čistije proizvodnje kao i Vanjskotrgovinske komore BiH.

Događaju će, također, prisustvovati predstavnici ključnih međunarodnih RECP praktikanata, stručnjaci iz istraživačkih i akademskih institucija, predstavnici ključnih međunarodnih i domaćih institucija uključujući i Međunarodnu finansijsku korporaciju (IFC), Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD), Evropsku uniju (EU) i UN organizacije sa sjedištem u BiH.

UNIDO

Organizacija Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO) predstavlja specijaliziranu agenciju u okviru organizacije Ujedinjenih naroda, koja promovira industrijski razvoj u cilju smanjenja siromaštva, inkluzivne globalizacije i okolišne održivosti. Mandat UNIDO-a je promocija i ubrzavanje inkluzivnog i održivog industrijskog razvoja u zemljama u razvoju i ekonomijama u tranziciji.   

Izvor: Informativa.ba, AA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara