Upoznavanje s radom i aktivnostima Kantonalnog suda Sarajevo i zajedničko rješavanje problema s kojima se kontinuirano susreću uposlenici ove pravosudne institucije teme su o kojima je danas ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić razgovarao s predsjednikom suda Jasminom Jahjaefendićem.

Tokom ove prve radne posjete, predsjednik Jahjaefendić je detaljno s konkretnim statističkim podacima informisao ministra o rezultatima rada najveće pravosudne ustanove ovog tipa u Bosni i Hercegovini, posebno posmatrajući to kroz broj zaprimljenih predmeta.

- Kada se pogledaju ovi statistički pokazatelji može se konstatovati da smo u 2015. godini smanjili broj za 405 neobrađenih predmeta, iako naša sistematizacija, koju želimo dodatno reorganizirati, nije upotpunosti popunjena. Razlozi tome su spore procedure izbora sudija koje provodi Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VTST BiH), kod kojih je u proceduri izbora naš zahtjev za upošljavanje još četvoro sudija i time bi bar djelimično izbalansirali broj sudija sa brojem tužilaca, čiji se broj nedavno povećao. Ovim bismo, također, značajno povećali broj uposlenih sudija, a kojih trenutno imamo 43, od čega je njih sedam uposleno u statusu dodatnih sudija - kazao je Jahjaefendić.

Dodao je da trenutno osam njihovih sudija radi u kancelarijama po dvoje, što bitno utiče na produktivnost njihovog rada.

S namjerom za rješavanje ovog problema, ministar Nenadić je, pored ostalog, predložio predsjedniku Jahjaefendiću da što prije organiziraju zajednički sastanak sa predstavnicima VTST-a na kojem će biti istaknut ovaj, ali i drugi problem koji se javlja u radu ove ustanove i tiče se nedostatka radnog prostora, jer zgradu poznatu kao "palata pravde“ dijele s Općinskim sudom Sarajevo.

Dodatni problem u funkcionisanju i radu ove ustanove, prema riječima predsjednika Jahjaefendića, od njegovog nedavnog usvajanja predstavlja primjena Pravilnika o čuvanju dokaza koji propisuju jako stroge uvjete za čuvanje dokaznog materijala, posebno onih koji su po svojoj prirodi jako opasni za čuvanje i rukovanje. To iziskuje dodatna finansijska sredstva u budžetu institucije, ali i prostor za njegovo čuvanje.

Rekao je i da su poslali u proceduru svoje primjedbe na predloženi Nacrt budžeta KS za 2016. godinu u kojem su izražena smanjenja sredstava na nekim pozicijama, što bi dodatno zakompliciralo rad ove institucije.

- Sve što ste iznijeli danas na ovom sastanku prenijet ću članovima Vlade KS i maksimalno se založiti za rješavanje svih navedenih problema, jer sam svjestan značaja ove pravosudne institucije i čitavog pravosuđa kojem predstoji ozbiljan proces reforme - naglasio je ministar Nenadić i najavio zajednički koordinirani nastup predstavnika institucija, čiji rad nadzire ovo resorno ministarstvo.

Predsjednik suda je istakao da je trenutno u fokusu njihovog rada prioritetno rješavanje predmeta iz oblasti ratnih zločina, organiziranog kriminala i korupcije. Izrazio je zadovoljstvo prijedlozima za rješenje nekih od spornih pitanja i prioritetima koje je ministar najavio.

Pohvalio je djelovanje ovog saziva Vlade Kantona Sarajevo, jer se, kako je naveo, plaće isplaćuju ranije, isplaćen je regres te predloženo izmirenje neizmirenih potraživanja uposlenicima u Kantonu Sarajevo, a time i uposlenicima suda, putem potpisivanja ugovora o vansudskoj nagodbi.

Ministar je, također, predložio predsjedniku suda da zajednički sa svim nadležnim institucijama pokrenu aktivnosti na izradi prijedloga krupnih investicijskih projekata, koji bi se ticali smještaja suda i unapređenja uslova rada sudija, saopćeno je iz Press službe KS. 

Oznake: #KSS #Sarajevo #BiH
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara