Kanton Sarajevo -

Nakon naredbe Ministarstva finansija Kantona Sarajevo o gašenju podračuna svih budžetskih korisnka te njihovo inkorporiranje u Jedinstveni račun trezora Kantona Sarajevo za neke budžetke korisnike otvorilo je pitanje prepoznavanja i korištenja sredstava koji se uplaćuju mimo budžeta Kantona Sarajevo.

Prva Bošnjačka Gimnazija i Druga gimnazija u Sarajevu realiziraju, pored redovnih nacinalnih programa, i međunarodne programe Cambridge Internnational School odnosno Program Međunarodne mature koje finansiraju učenici što te programe pohađaju i koji su do sada uplaćivani na podračune tih škola, a ti programi su do sada bili podržavani i u budžetu Kantona Sarajevo.

Današnji sastanak predstavnika ovih škola sa premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem i ministrima finansija i obrazovanja, nauke i mladih Jasminom Halebićem i Elvirom Kazazovićem organiziran je radi definisanja procedura prelaska ovih računa u budžet Kantona.

Iz Ministarstva finansija ove škole dobile su uvjeravanja da pozicioniranje ovih sredstava u budžetu, sa isključivom namjenom koju su i do sada imala, neće usporiti njihovu realizaciju, odnosno plaćanje potreba koje su izmirivane iz ovih sredstava. U budžetu za iduću godinu ta sredstva moraju biti prikazana.

- Svi podračuni budžetskih korisnika biće ugašeni, a na nama je da uredimo procese i procedure koje imate i koje su vam neophodne za vaš rad da teku neometano, u dinamici kakvu ste imali do sada. Programi koji imaju za cilj dodatne edukacije i profesionalna usavršavanja biće uvijek podržani i od Vlade i ministarstava. Želimo uvesti više reda u sistem obrazovanja, pogotovo njegovom finansiranju, te su nam reforme u tom pravcu neophodne - poručio je premijer Konaković.

Iz Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih je naglašeno da se novim procedurama ne dovode u sumnje kvalitet i potreba za ovakvim programima obrazovanja, a da će Ministarstvo insistirati na potpunoj transparentnosti priliva i utroška sredstava u čitavom sistemu obrazovanja.

- Da bi uredili sistem, moramo imati potpuni uvid u sve prihode i troškove. Sredstva koja vi ostvarujete ostaju vaša, ali mi hoćemo jasno i transparentno urediti onaj dio gdje se vaše plaće, ugovori ili prekovremeni rad uklapaju u budžetska sredstva. Još 180 javnih ustanova se finansira iz ovog budžeta i želimo sve ravnopravno tretirati - kazao je ministar Kazazović, saopćeno je iz Press službe KS.

 

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara