- Foto: Arhiv

Ovog mjeseca u Prištini je promovisan Privredni centar za sektor poljoprivrede “Balkans Expo-Free Zone”, čiji je investitor turska firma “Ahas energy”. Reč je o jednom od najvećih poduhvata i najozbiljnijih investicija Turske u sektoru poljoprivrede, kao najperspektivnije grane kosovke privrede. 

Centar je smješten u objektu na periferiji Prištine i u krugu od 1,5 kilometar oko njega posluje pet najvećih tržnih centara. Objekat ima površinu od 6.000 zatvorenog i 5.000 kvadratnih metara otvorenog prostora. 

Agim Myftiu, koordinator projekta “Balkans Expo-Free Zone”, koji je i predsednik Upravnog odbora Fondacije proizvođača i biznisa Kosova “BIKOS” ističe da su nacrt projekta sačinili “BIKOS” i “Ahas energy” iz Turske, u saradnji sa Privrednom komorom Kosova.

Myftiu objašnjava da će u ovom poslovnom objektu biti smještena predstavništva oko 100 firmi iz Turske i zemalja Balkana, koje će plasirati svoje proizvode na kosovsko i balkansko tržište.

Od sjemena do agromehanizacije

“Ovdje će, od sjemena pa do agromehanizacije, kosovski proizvođači imati sve pri ruci. U planu je da u što kraćem roku ovde bude i laboratorija za ispitivanje zemljišta i kvalitete poljoprivrednih proizvoda. Ovaj poduhvat, koji smo mi započeli, je na insisitiranje Ministarstva ekonomije Turske, uz pomoć najvećih turskih proizvođača i firme 'Ahas energy'", kaže Myftiu.

Projekat su, osim Privredne komore Kosova, podržali i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja i Ministarstvo trgovine i industrije Kosova, a njegovi rad koristit će i funkcionalizaciji Sporazuma o slobodnoj trovinskoj razmeni između Turske i Kosova. Taj sporazum je postignut prije dvije godine i u turskom parlamentu je ratifikovan, ali ne i u kosovskom zbog političke situacije na Kosovu.

Centar je, dodaje koordinator projekta, zamišljen ne samo kao prosta trgovina, nego i kao zajednička saradnja sa kosovskim i balkanskim firmama.

“Ovo je kao jedan podsticajni kamen-temeljac za dalju proizvodnju turskih proizvoda na kosovskom tlu. To znači, kao polufabrikat, kao poluproizvod, doćiće iz Turske i ovde će se finalizirati i plasirati sa Kosovo kao 'Made in Kosovo' na evropsko tržište, jer zna se da Kosovo sigurnim i laganim koracima ide ka Evropskoj uniji”, ističe Myftiu.

Po njegovim riječima, cilj je i da se kosovski poljoprivredni proizvođači ujedine i povežu sa balkanskim proizvođačima kako bi imali i zajedničke investicije na trećem tržištu. Kosovo je mlada zemlja sa dva miliona stanovnika, ali je izabrano za otvaranje ovog Privrednog centra, prvenstveno zbog svog geografskog položaja.

“Kosovo će biti kao odskočna daska za balkansko i evropsko tržište, jer je najudaljeniji glavni grad od Prištine na razdaljini od 400 kilometara. Skoplje nam je na udaljenosti od 80 kilometara, Tirana na 160, Beograd oko 300 kilometara… To je taj geografski položaj Kosova”, kaže on.

Agim Myftiu napominje da je “Ahas energy” iz Turske svjetski poznata firma po istraživanju termalnih i mineralnih voda, što će raditi i ovdje na Kosovu u saradnji sa stručnjacima sa Poljoprivrednog fakulteta Prištinskog univerziteta.

“Za poljoprivredu, osim sjemena, najznačajnija je energija, sunčeva energija i topla voda. Mi ćemo omogućiti poljoprivrednicima da usred zime imaju voće i povrće. Ne mislim na voće sa stabala, nego na jagode, maline i slične plodove, a paradajz, papriku i zeleniš imaćemo tokom cijele godine pod plastenicima i staklenicima, ako obezbedimo energiju”, kaže Myftiu.

Ekonomsko jačanje i povezivanje regije

Očekuje se da Centar polovinom svog kapaciteta profunkcioniše tokom prvog tromjesečja 2016. godine, a punim kapacitetom do juna naredne godine. Planirano je i organizovanje raznih seminara o poljoprivredi. Sa Privrednom komorom Kosova već je dogovorena organizacija dva međunarodna sajma poljoprivrede u sajamskom prostoru u blizini Prištine.

Iz Privredne komore Kosova smatraju da projekat “Balkans Expo-Free Zone” ima snažnu strategiju i viziju, koja će omogućiti Prištini da bude ekonomski glavni grad u regiji, koji će povezivati Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju. Istovremeno, ističu da će Kosovo biti stepenik koji će u budućnosti ojačati most između Ankare i Evrope.

Inače, ukupan obim trgovine između Turske i Kosova u 2014. iznosio je 248 miliona eura, te je tako Turska treći najveći trgovinski partner Kosova. Na Kosovu funkcioniše 508 turskih kompanija iz raznih oblasti u kojima je zaposleno oko 7.000 Kosovara.  

Izvor: Informativa.ba, AA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara