- Foto: Arhiv

Agencije za provođenje zakona imaju raditi u skladu sa nadležnostima koje su im dali zakoni koji su donešeni u okviru nadležnosti svake od agencija uključujući i Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH o potezu  Vlade Republike Srpske da zatraži prekid saradnje sa Tužilaštvom i Sudom BiH, Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), te naredbu da MUP RS-a spriječi svaki ulazak i pretres entitetskih i lokalnih institucija od SIPA-e u bh. entitetu Republika Srpska. 

"Nadležnost SIPA-e je jasno i precizno definisana i vjerujem da će ona obavljati svoju nadležnost korektno i sukladno zakonu koji je definirao njenu nadležnost. Nešto što se kroz duže vrijeme provlači je pitanje povjerenja i suradnje unutar agencija za provođenje zakona unutar Bosne i Hercegovine, odnosno između agencija. Ovo što se događa u posljednjih nekoliko dana je samo potvrda onoga na čemu sam insistirao u posljednje vrijeme, a to je jačanje povjerenja između agencija za provođenje zakona. Pokazalo se da je to povjerenje debelo narušeno u posljednjih nekoliko mjeseci, ustvari da se ono nije pomaklo naprijed u posljednjih nekoliko godina. Tako da imamo danas ovu reakciju", ocijenio je Krešić. 

Zamjenik ministra sigurnosti BiH na pitanje mora li Vlada RS-a sarađivati sa pravosudnim i agencijama za provođenje zakona BiH rekao je da je "suradnja zakonska obveza".

"Mislim da pored zakonske suradnje ima ono što definira, a to su ljudske obveze i to je ono što će nas morati opredijeliti u kom pravcu mi želimo ići. Jako je osjetljivo pitanje, jako osjetljiv momenat i bojim se nekih događanja u posljednjih nekoliko mjeseci. Na jednoj strani imamo pozitivne pomake naspram Evropske unije, na nekoj drugoj strani imamo neke zaostavštine koje na neki način žele usporiti sve ono što radimo, ove reformske procese u BiH i napredak BiH prema NATO i EU", smatra Krešić. 

Od zamjenika ministra sigurnosti BiH tražili smo komentar da li je moguće da dođe do konflikta među policijskim agencijama. 

"Vidim ono što se dogodilo danas i odluke koje se donose usmjeravaju u tom pravcu. Mislim da će ipak, razboritost prevladati i razum i da ćemo kroz razgovor uspjeti preovladati ovu novonastalu situaciju. Ne bi bilo dobro da se razmišlja na taj način, a kamoli ne bi bilo dobro da se tako nešto dogodi. Naravno, nijedan od scenarija nije isključen. Ja ne isključujem niti jedan od scenarija što bi bil,o nažalost, pogubno", istakao je Krešić.

Ovo što se događa, naveo je Krešić, "samo daje prostor i hrabri kriminal i kriminalce, jer ako agencije uđu u konflikt i ako bi ga produbile svakako bi samo stvorio prostor za jačanje kriminala svake vrste na prostoru BiH". 

Ministarstvo sigurnosti BiH je, istakao je Krešić, ograničeno u svojim aktivnostima.

"Zakoni su jasno i precizno definirali operativne nadležnosti, nadležnost svake od agencija i u tom pravcu mi iz Ministarstva sigurnosti BiH možemo tražiti dosljedno provođenje zakona koji definiraju nadležnosti svake od agencije i bodriti agencije da provode zakon, da surađuju, ali da provode zakon isto prema svima. Nije dobro ako sebilo tko u BiH počne osjećati da je izvan zakona ili da je na neki način oštećen u provođenju zakona. Ako dođemo u tu fazu da jednostavno agencije gube na integritetu dolazimo do ovih situacija i stvara se dojam da primjena zakona nije ista, odnosno da svi pred zakonom nisu isti što nije dobro", poručio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH. 

Izvor: Informativa.ba, AA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara