Denis Zvizdić -

Vladavinu prava i borbu protiv korupcije, stavili smo u vrh prioriteta djelovanja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine svjesni činjenice da su pravda i pravičnost ključni uslovi političke stabilnosti, ekonomskog prosperiteta i socijalnog razvoja, istakao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić,

"Korupcija, koja  prema svojoj definiciji predstavlja zloupotrebu javnih ovlasti radi sticanja osobne ili grupne korisiti, jeste potpuno neprihvatljiva pojava u savremenom svijetu, a ja bih kazao, posebno u tranzicijskim zemljama poput Bosne i Hercegovine, koja je još uvijek u procesu izgradnje stabilnih, transparentnih i društveno ukorijenjenih demokratskih procesa i institucija", naveo je Zvizdić. 

Zvizdić je naglasio da je Vijeće ministara BiH na šestoj sjednici realiziralo usvajanje Strategije za borbu protiv korupcije za period od 2015. do 2019. godine i usvojilo Akcioni plan za provedbu Strategije.

"Ovaj dokument odražava našu političku opredijeljenost za trajnu borbu protiv korupcije i za stvaranje sistemskog rješenja za suzbijanje korupcije na svim nivoima. Želim jasno podcrtati da smo istinski opredijeljeni za otvoreno i demokratsko društvo u kojem neće biti mjesta za koruptivna djelovanja koja ostavljaju krupne posljedice u životu običnog građanina i cjelokupnog društva i da svakodnevno, naravno u skladu sa našim nadležnostima, poduzimamo aktivnosti na njezinom suzbijanju", naglasio je Zvizdić.

Istakao je da je Vijeće ministara vođeno ovakvim pristupom, povećalo budžetska izdvajanja za policijske, tužilačke i sudske strukture u BiH sa ciljem još efikasnije borbe protiv korupcije.

"Dogovorili smo i da se institucije vladavine prava pridržavaju najviših standarda integriteta. Prihvatili smo opšte principe dobrog upravljanja koji podrazumijevaju transparentnost, odgovornost, pravičnost i učinkovitost i na tome ćemo raditi i u narednom periodu. Naš cilj je Evropska unija i mi ćemo uložiti sve napore kako bismo uspostavili širok pravni i institucionalni okvir potreban za efikasnu borbu protiv korupcije i svakog oblika kriminala. Nećemo dozvoliti da kriminal i korupcija podrivaju temelje našeg razvoja, budućnosti i prosperiteta", istakao je Zvizdić.

Poručio je da su Vijeću ministara spremni se suprostave korupciji i da će istrajati u zalaganju za društvo boljih vrijednosti.

"Zbog toga pozivam sve da budemo ujedinjeni u borbi priotiv ove pošasti savremenog društva. Siguran sam da ćemo, ako tako i bude, uspjeti u našoj namjeri da izgradimo zdravo društvo u kojem će svaki građanin jednakopravno i slobidno moći ostvariti svoje ambicije i biti poštovan član cjelokupne društvene zajednice", zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. 

Izvor: Informativa.ba, AA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara