Aleksandar Vučić -

Obraćajući se na početku zasjedanja 22. ministarskog samita Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) u Beogradu, premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je učesnike da ulože maksimalne napore kako bi pronašli rješenje za aktuelnu migrantsku krizu, te izrazio nadu da će region Balkana i u budućnosti ostati stabilan,

Nakon što je Ivica Dačić, predsjedavajući OSCE-a i ministar vanjskih poslova Srbije, otvorio 22. ministarski samit, Vučić je u obraćanju istakao da Srbija im istoriju koja ju je više učila ratu i ubijanju nego miru i življenju, ali da danas uči da živi i da joj je miran život prioritet. 

„Naš prioritetni zadatak je da ne bude crnih rupa u Evropi i svetu. U snažnoj porodici, rekao je Winston Churcill 1946. godine, potrebna nam je odluka stotina miliona da počnu da rade prave stvari. Red je da počnemo da radimo oprave stvari za sve njih. Migrantska kriza zahteva da nađemo zajednički odgovor na nju, jer pokazala je sve slabosti organizacija i država koje su se s njom susretale. Isto tako nas je podsetila da nema rešenja bez zajedničke podrške i saradnje. Posledice turbulentnih vremena, posebno u Siriji, vidljive su u državama OSCE-a", kazao je Vučić.

Naglasio je kako je stotine hiljada migranata prošlo kroz Srbiju i napustilo je te da je zemlja uspjela da odgovori na taj izazov.

"Međutim, samo mali deo tih napora pripada nama, sva slava leži na onima koji udomljavaju te ljude, pre svega, Nemačkoj, Švedskoj, Holandiji i drugim evropskim zemljama. Apelujem na učesnike ovog samita da pronađu rešenje za ovaj problem. Što se tiče Srbije, samo čekamo da nam se kaže šta treba da uradimo i mi ćemo svoje obaveze u tom sveobuhvatnom rešenju preuzeti“, rekao je Vučić i dodao:

„Važno je da budemo jedinstveni, ne samo u osudi nego i u borbi sa terorizmom. Jednako je važan život i u Parizu i u Bejrutu i u avionu iznad Sinaja. Zato odgovor mora biti univerzalan. Terorizam preti svuda u svetu. Ima različitih dimenzija pristupa terorizmu, ali najvažnija je prevencija suzbijanjem radikalizacije koja vodi ka terorizmu.“

Premijer Srbije se dotakao i balkanskog regiona, koji je tokom svoje istorije imao mnogo turbulentnih perioda, ali i na put njegove zemlje ka Evropskoj uniji.

„Paralelno sa predsedavanjem OSCE-om učinili smo puno na putu ka Evropskoj uniji. Nastavili smo da transformišemo naše društvo i provodimo reforme. Napravili smo preokret u srpskoj ekonomiji i iz recesiji ušli u fazu rasta. Kao rezultlat naših višegodišnjih napora, Srbija će 14. decembra početi pregovore za članstvo u EU. Za našu vladu to je na vrhu liste prioriteta", dodao je naglasivpi kako će Srbija istrajati na jačanju regionalne saradnje kao najboljeg načina za rješavanje nagomilanih problema.

"Balkan je bure baruta i jedna iskra može da zapali celi region. Moram izraziti bojazan za stabilnost balkanskog regiona. Srbija jeste stabilna, ali dovoljno je samo nekoliko kriznih situacija bilo gde u regionu da sve plane. Srbija će se sa svojim usijanima glavama znati izboriti. Međutim, nestabilna politička situacija na Kosovu i Metohiji zaustavlja provedbu našeg sporazuma. Uprkos svemu, nastavićemo dijalog sa Prištinom. Uprkos preprekama, zamoru unutar EU i unutar Srbije, nastavljamo naš evropski put i zahvalni smo svima koji nam pomažu“, zaključio je Vučić.

Ivica Dačić je u obraćanju u svojstvu predsjedavajućeg OSCE-a kazao kako mu je drago da se "OSCE vratio u Beograd, nakon 1977. i 1978. godine kada smo imali priliku da budemo domaćini sastanka naše organizacije na svetskom nivou".

"Predsedavanje Srbije OSCE-om ima za cilj postizanje koncenzusa u rešavanju ukrajinske krize. Uprkos komplikovanim okolnostima, uvereni smo da ćemo voditi otvoren i iskren dialog. Kada smo preuzeli predsedavanje, konflikt je trajao i bilo je mnogo žrtava. Sada je situacija drugačija. Uspeli smo da provodimo dogovor iz Minska, formirane su trilateralne grupe sa svoje četiri grupe. Mandat specijalne posmatračke misije u Ukrajini je produžen za godinu dana. Napori mnogih delova naše organizacije usmereni su ka provođenju mira. Prekid vatre se uglavnom poštuje. Moramo sve učiniti da se to održi i spreči nasatvak nasilja. Radne grupe obezbeđuju ključni mehanizam za postizanje dijaloga između sukobljenih strana“, kazao je Dačić.

Tokom samita, osim dvije plenarne sjednice, najavljen je niz bilateralnih sastanaka, za šta je u „Kombank areni“ posebno pripremljeno nekoliko prostorija. Biće održana i dva prijema za sve goste samita, jedan zvanični i drugi neformalni, a domaćini će biti Vučić i Dačić. U radu ministarskog samita OSCE-a učestvuje preko 1.000 predstavnika zvanićnih delegacija, među kojima i 44 ministr vanjskih poslova. U Beogradu su stigli predstavnici 57 zemalja članica OSCE-a i 11 zemalja partnera.

U prijstonici Srbije se gotovo na svakom koraku može primjetiti da se u gradu održava veliki politički skup. Pripadnici bezbjednosnih snaga mogu se vidjeti uz sve važnije saobraćajnice. Prilazi „Kombank areni“ u potpunosti su blokirani, a provode se detaljne mjere sigurnosti kako bi sve proteklo u najboljem redu. 

Za Srbiju ovo je najveći politički događaj od 1989. godine i samita nesvrstanih zemalja koji je održan, također, u Beogradu. 

Izvor: Informativa.ba, AA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara