- Foto: Arhiv

Najveća svjetska organizacija za razmjenu studenata radi stručne prakse IAESTE sutra će obilježiti jubilarnu 10. godišnjicu uspješnog rada jedinice IAESTE BiH LC Sarajevo.

Na svečanosti će biti upriličena dodjela zahvalnica za 40 kompanija s kojima je u proteklom periodu ova organizacija ostvarila saradnju.

Bit će to prilika za susret brojnih aktuelnih i bivših članova ove organizacije i razmjenu iskustava i kontakata, što je jedna od osnovnih ideja na kojoj je ova međunarodna organizacija nastala prije sedam decenija.

Zahvaljujući organizaciji IAESTE, do sada je iz BiH poslano 478 studenata na stručnu praksu u najbolje kompanije i univerzitete u 52 zemlje svijeta, dok je preko iste organizacije u BiH praksu radilo 407 stranih studenta.

Zlatan Ajanović, nekadašnji student Elektrotehničkog fakulteta, jedan je od brojnih pozitivnih primjera stažiranja u inozemstvu i šansi koju je dobio preko IAESTE BiH LC Sarajevo.

„Radio sam praksu u kompaniji AVL List u austrijskom Gracu, a nova znanja sam sticao među dvije hiljade inženjera koji rade na najinovativnijim projektima u automobilskoj industriji. Nakon pola godine stažiranja, intenzivirale su se aktivnosti na jednom internom istraživačkom projektu i praksa mi je produžena za još šest mjeseci. Kasnije sam po preporuci mentora dobio ponudu za poziciju istraživača na razvojnom projektu kojeg finansira Evropska komisija u oblasti autonomnih vozila“, kaže Ajanović, te dodaje da bi već početkom januara trebao početi raditi u Gracu čime će dobiti priliku da sarađuje sa partnerima iz najpoznatijih evropskih kompanija, ali i nastavi postdiplomske studije.

Predstavnik sarajevske podružnice organizacije IAESTE (The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience) i student Internacionalnog univerziteta u Sarajevu Mirza Čutuk je za AA pojasnio da je ova studentska organizacija primarno namijenjena studentima tehničkih fakulteta i pruža plaćene i stručne prakse u inostranstvu.

„Od 1948. godine preko 350.000 studenata prirodnih i tehničkih fakulteta dobilo je priliku da steknu praktična iskustva u čak 87 zemalja u kojim IAESTE ima lokalne komitete“, kazao je Ćutuk.

Djelujući pod pokroviteljstvom UN i UNESCO, IAESTE je jedna od vodećih i najvećih studentskih organizacija u svijetu.

Upravo danas je otvoren konkurs za studente u BiH za plaćenu stručnu praksu u inozemstvu. Konkurs je otvoren do 15. decembra, a studenti detaljnije informacije mogu naći na internet stranici ili profilu IAESTE Sarajevo na društvenim mrežama.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara