Biciklo -

 Masovnija upotreba bicikla kao prijevoznog sredstva među učeničkom i studentskom populacijom cilj je edukativne kampanje koju planira realizirati Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

"S obzirom na to da se posljednjih godina u Bosni i Hercegovini sve više koristi bicikl kao sredstvo prijevoza, te da od ove godine Kanton Sarajevo ima i značajan broj biciklističkih staza, Sektor za saobraćaj i edukaciju Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo inicirao je pokretanje ove kampanje", rekao je resorni ministar Elvir Kazazović.

Kampanja nosi naziv "Promocija i značaj upotrebe bicikla u javnom prijevozu učenika i studenata u Kantonu Sarajevo - biciklom bez stresa i sa dobrim zdravljem", a biće realizirana u saradnji sa ministarstvima saobraćaja i unutrašnjih poslova KS, Fakultetom za saobraćaj i komunikacije Sarajevo, kao i visokoškolskim i srednjoškolskim ustanovama.

Praktični dio kampanje će početi na proljeće, a prije toga će biti dogovorene konkretne aktivnosti i utvrđena lista edukatora u kampanji  sa direktorima srednjih škola i dekanima fakulteta. Kampanjom će biti obuhvaćeno oko 10.000 učenika i studenata sa područja Kantona Sarajevo.

Cilj kampanje je i razvijanje saobraćajne kulture, sigurnog i odgovornog ponašanja biciklista u saobraćaju, te podizanja svijesti o lošim navikama i rizičnim ponašanjima koji doprinose narušavanju saobraćajne kulture i nastanku saobraćajnih nezgoda.

"Namjera nam je stvoriti uslove da se bicikl koristi, ne samo kao sredstvo za rekreaciju već i kao sredstvo za dolazak u školu ili na fakultet, jer je ovaj alternativni oblik prijevoza i ekološki prihvatljiviji", istakao je profesor Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Sarajevo Osman Lindov.

U okviru kampanje, između ostalog, će biti upriličena testiranja za srednjoškolce i studente Univerziteta u Sarajevu o poznavanju bezbjednosti u saobraćaju kao i propisa u toj oblasti. Oni će imati i priliku pokazati svoju kreativnu stranu u vidu inovativnih prijedloga za biciklističke mobilijare i parkinge. Kao završni dio kampanje biće upriličena i promotivna vožnja biciklima kroz grad svih njenih učesnika, saopćeno je iz Službe za informisanje KS.

Izvor: Informativa.ba, AA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara