Narodna skupština Republike Srpske -

Prosječna mjesečna plaća profesionalnih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske uz minuli rad iznosi oko 3.000 KM i značajno su privilegovani u odnosu na građane koji zastupaju, upozorili su iz Centara civilnih inicijativa RS-a koji prate rad entitetske zakonodavne i izvršne vlasti.

Naime, mjesečna plaća poslanika koji su zasnovali radni odnos u Narodnoj skupštini RS-a je oko 2.550 KM. Međutim, ukoliko obavljaju poslove i zadatke predsjednika Kluba poslanika ta zarada se uvećava za još 383 KM.

I mjesečna plaća poslanika koji je zasnovao radni odnos u parlamentu RS-a, a koji obavlja poslove i zadatke zamjenika predsjednika Kluba poslanika uvećava se za 128 KM.

Treba istaći da se mjesečna plaća poslanika koji je zasnovao radni odnos u Narodnoj skupštini RS-a, a koji obavlja poslove i zadatke predsjednika radnog tijela uvećava za 255 KM.

Sastavni dio osnovne plaće poslanika na stalnom radu je potom i uvećanje i po osnovu minulog rada koje iznosi 0,50 posto za svaku godinu radnog staža.

Narodni poslanik koji nije u stalnom radnom odnosu u Narodnoj skupštini RS-a ima pravo na naknadu u mjesečnom iznosu (paušal) od čak 70 posto osnovne plaće poslanika koji su u stalnom ili profesionalnom radu.

Po navedenom osnovu, svaki neprofesionalni parlamentarac u RS-u sada prima mjesečnu naknadu od čak 1.785 KM.

Istovremeno, poslanici koji nisu u stalnom radnom odnosu u Narodnoj skupštini RS-a, a obavljaju poslove i zadatke predsjednika Kluba poslanika ili zamjenika predsjednika Kluba poslanika ili predsjednika radnog tijela, primaju naknadu po tom osnovu u istoj visini kao i poslanici koji su zasnovali radni odnos, a obavljaju navedene poslove i zadatke.

Stoga, iz CCI-a ističu da je značajno istaći da poslanici koji primaju paušal od 1.785 KM, neometano na svojim profesionalnim radnim mjestima primaju punu plaću za poslove i funkcije koje obavljaju, pa većina poslanika koja nije profesionalizovala svoj status, mjesečno faktički ostvaruje dupla primanja.

Tokom devet mjeseci ove godine poslanici su iz budžeta RS-a naplatili oko 1.800.000 KM.

U posmatranom periodu, bilo je zakazano 37 zasjedanja Narodne skupštine od čega su na svega njih 12 bili prisutni svi poslanici.

Nije bilo poslanika sa značajnijim izostancima sa sjednica, a to je, smatraju u CCI-u, iz razloga što je skupštinska većina „tijesna“ i nema prostora da neko od poslanika Skupštine izostaje sa sjednica, izuzev u nekim posebnim situacijama.

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara