Ispitati nenamjenski utrošak sredstava boravišne takse u RS -

Vlada Republike Srpske traži pokretanje postupka interne revizije poslovanja turističkih organizacija kod kojih je utvrđen nenamjenski utrošak sredstava boravišne takse u 2014. godini.

Od resornog ministarstva se traži da ispita i slučajeve u turističkim organizacijama kod kojih nije moguće utvrditi namjenski utrošak sredstava boravišne takse, zbog nedostataka u sačinjavanju finansijskih izvještaja, saopćeno je danas iz entitetske vlade.

Na sjednici u Banjoj Luci entitetska vlada je utvrdila i izmjene i dopune Zakona o boravišnoj taksi, s ciljem da se riješe pojedine praktične situacije u sistemu naplate boravišne takse koje nisu normirane postojećim zakonom, a koje su uočene u vršenju nadzora nad primjenom zakona od  Ministarstva trgovine i turizma, kao i povećanje discipline u trošenju i u naplati sredstava boravišne takse.

Utvrđen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim skijalištima.

Razlozi za donošenje ovog zakona prvenstveno proizilaze iz potrebe da se njegove pojedine odredbe usklade sa Zakonom o žičarama za prevoz osoba u dijelu tehničkih zahtjeva sistema kosog transporta koje je prema ovom zakonu pružalac usluga na skijalištu dužan da obezbijedi.

U tom pravcu, u predloženom zakonu izbrisane su odredbe koje su propisane Zakonom o žičarama za prevoz osoba, te je izvršeno terminološko prilagođavanje ostalih odredbi zakona sa pojmovima koji se upotrebljavaju u Zakonu o žičarama za prevoz osoba.

Također, predloženim zakonom je previđeno da svako skijalište koje posluje u Republici Srpskoj mora ispunjavati uslove propisane ovim zakonom, a pružalac usluga na skijalištu za početak rada nije obavezan pribaviti poseban upravni akt, već djelatnost na skijalištu obavlja po osnovu rješenja o upisu u registar registarskog suda.

Utvrđene su i izmjene i dopune Zakona o trgovini, s ciljem poboljšanja privrednog ambijenta i davanja doprinosa za smanjenje sive ekonomije.

Naime, predloženim zakonom se preciznije definiše pojam „trgovina na veliko“, saopćeno je iz entitetske vlade.

Vlada RS je utvrdila i prijedloge zakona o elektronskom dokumentu i potpisu u RS.

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara