Zulfija Jakupi i Bekim Laçi - Ponašanje Srbije u kampanji protiv prijema Kosova u UNESCO svakako će uticati na dijalog koji Kosovo i Srbija vode u Briselu, a "totalno je besmisleno što se sada primenjuje vizni režim između BiH i Kosova kojim se ometa i privredna i kulturna saradnja i kretanje ljudi",  izjavio je premijer Kosova Isa Mustafa 

Prema njegovim rečima, iako “želimo da kažemo da će dijalog biti nastavljen i da se dijalog ne dovodi u pitanje” za Kosovo je ponašanje Srbije neprihvatljivo.

“Nama je u interesu da se dijalog nastavi zato što imamo neke probleme koje treba rešiti putem dijaloga. Međutim, Srbija dijalog zloupotrebljava i iskorišćava dijalog, kako bi putem njega radila protiv Kosova. Ona je pokušala da uveri i neke druge zemlje da glasaju protiv našeg članstva u UNESCO-u, pozivajući se na to da ćemo mi nastaviti da dijalogom rešavamo problem. Pitanje UNESCO-a nije pitanje dijaloga, jer mi ne moramo da dobijemo dozvolu od Srbije da li ćemo da se učlanimo u UNESCO”, kazao je Mustafa u razgovoru 

Kosovski premijer naglašava da Srbija u UNESCO-u ima jedan glas kao i sve druge zemlje, ali da je “nažalost uspela da mobilizuje određen broj zemalja uz punu podršku Rusije i još nekih drugih, uglavnom, nedemokratskih zemalja, da Kosovo ne dobije dvotrećinsku većinu glasova."

Kako je rekao, Kosovo je postiglo jako dobar rezultat dobivši 92 glasa i to demokratskih zemalja, predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Nemačkom, Velikom Britanijom, Francuskom i drugima. 

“Mi ćemo uputiti primedbe zato što je neprihvatljivo ovakvo ponašanje Srbije i iskorišćavanje dijaloga kao sredstva, kao instrumenta, da nas ometa da idemo putem integracija i u Evropsku uniju i u druge svetske organizacije”, istakao je Mustafa.

U vezi gotovo dvomesečne blokade rada Skupštine od strane opozicije, koja traži da se povuku Sporazumi o Zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, koje smatraju štetnim po Kosovo, Mustafa kaže da manjina od 31 poslanika nema prava da ometa rad većine, od 85 poslanika iz vladajuće koalicije i četiri nezavisna poslanika. Takođe, on navodi da se sporazumi ne mogu povući i da će o Zajednici mišljenje dati Ustavni sud, dok je drugi o demarkaciji granice otvoren za građane, jer još uvek nije ratifikovan i može se korigovati ukoliko neko ponudi argumente. 

“Ni jedan, ni drugi ne mogu se povući, zato što je jedan ratifikovan dvotrećinskom većinom glasova poslanika i taj sporazum je dogovoren sa Srbijom uz posredovanje Brisela i određuje samo principe, ali ono što smo ostavili kao otvorena vrata je da Ustavni sud da svoje mišljenje, koje će biti zadnja reč da li je sporazum u saglasnosti sa Ustavom ili ne”, kazao je Mustafa.

Opozicija, ističe on, nema prava da na nasilan način ometa rad Skupštine, a ukoliko sud konstatuje da je zajednica u skladu sa Ustavom mi ćemo nastaviti sa izradom njenog statuta, koji se ponovo šalje Ustavnom sudu.

“Ukoliko sud kaže da nije u skladu s Ustavom, onda ga nećemo primeniti ili će se pregovarati ili te tačke za koje sud utvrdi da nisu u skladu neće biti primenjene, jer nećemo primeniti ništa što nije u skladu sa Ustavom”, kazao je premijer Kosova.

On je istakao da aktuelna politička situacija ne može odvesti Kosovo na vanredne izbore, zato što u Skupštini postoji više od dvotrećinske većine, da nema nikakvog razloga za izbore i da oni nisu rešenje, jer bi se isti problemi produžili dalje.

 

- Događaji u Kumanovu nisu uticali na odnose Kosova i Makedonije - 

Komentarišući dešavanja u Kumanovu i pokušaje nekih krugova u Makedoniji da se Kosovo, nakon tog oružanog sukoba u kome su većinski učestvovali kosovski državljani, etiketira kao “izvoznik terorizma”, Mustafa je kazao da se Kosovo maksimalno trudi da sarađuje sa svim susedima i sa Makedonijom i sa Srbijom “iako sa njom imamo takve odnose” i sa Albanijom i sa Crnom Gorom, zato što borba protiv terorizma nije borba koju vodi samo jedna zemlja, nego traži i regionalnu i evropsku i svetsku koaliciju.

“Nama je žao zbog onog što se desilo u Kumanovu, jer su tamo izgubljeni ljudski životi, uništena imovina i naravno da niko to ne bi želeo. Mogu reći da to nije uticalo na odnose Kosova i Makedonije i mi smo nastavili da imamo dobre odnose sa makedonskom vladom, naravno, poštujući na recipročan način jedni, druge”, naglasio je Mustafa.

 

- "Očekujemo da BIH promeni odnos prema Kosovu" - 

Bosna i Hercegovina, pored Srbije, jedina je zemlja u regionu koja nije priznala Kosovo i na snazi je vizni režim između dve zemlje. Mustafa kaže da, nažalost, ne vidi neku mogućnost da se dese brze promene.

“Bilo bi potpuno normalno da nije tako i da bude promena, ali nažalost, ne vidim neku mogućnost da se dese brze promene, jer je uticaj Srbije putem Republike Srpske i drugih kanala veoma veliki”, kazao je Isa Mustafa.

Mustafa je naglasio da su Kosovari sa Bošnjacima uvek imali dobre odnose i da je "totalno besmisleno što se sada primenjuje vizni režim kojim se ometa i privredna i kulturna saradnja i kretanje ljudi."

“Mi, ipak, očekujemo da Vlada BIH promeni relacije i odnose u tom pravcu”, poručio je premijer Kosova.

       

- Turska, veliki investitor na Kosovu - 

Kada je reč o odnosima sa Turskom, kosovski premijer ističe da je saradnja dve zemlje na visokom nivou, posebno u oblasti ekonomije. On napominje da su turske investiticje na Kosovu velike i da je Turska učestvovala u privatizaciji preduzeća i koncesualnim procedurama.

“Drže aerodrom i neke firme koje se bave distribucijom električne energije. Bilo je dosta prisustva i turskih firmi iz građevinske industrije u našoj zemlji. Mi smo zaintresovani da to razvijamo”, kazao je Mustafa.

Takođe, kosovski premijer kaže da postoji dobra saradnja na polju kulture između Kosova i Turske, zbog prisustva turske zajednice na Kosovu, te da je saradnja dve zemlje rezultirala i bratimljenjem nekoliko kosovskih i turskih opština.

Izvor: Informativa.ba, AA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara