-

Promocija mogućnosti u okviru Erasmus + programa i novi poziv za dostavljanje projektnih prijedloga u oblasti visokog obrazovanja glavni je cilj Nacionalnog Erasmus + Informativnog dana u BiH, koji je danas održan u Sarajevu a okupio je predstavnike visokoškolskih ustanova, studente i druge aktere vezane za tu oblast.

Radi se o programu EU za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport koji je počeo 2014., trajat će do 2020. godine i podržava aktivnosti u oblasti obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta u svim sektorima cjeloživotnog učenja.

Rukovoditeljica Službe za međunarodnu suradnju UNSA Jasna Bošnjović kazala je da program nudi mnogo stipendijskih mjesta za studijsko i stručno usavršavanje na univerzitetima država članica EU. Precizirala je da UNSA već ima potpisanih oko 30 novih sporazuma u okviru Erasmus + programa, te studente koji su odabrani da u okviru tog programa jedan semestar provedu na nekim od univerziteta u EU.

- Radi se o organiziranim boravcima, stipendijama koje su dovoljne da pokriju troškove života u državama u koje će ići studenti. Prednost programa su značajne i već vlada veliko interesovanje studenata da konkurišu u tim programima. Dosad ima oko 300 bh. studenata, nastavnika i suradnika koji su išli u druge države u programu Erasmus +, a za oko 200 njih mi smo bili domaćini - kazala je novinarima. Očekuje se da će, putem Erasmusa + broj stipendijskih mjesta biti i povećan.

Predstavnik Delegacije EU u BiH Massimo Mina taj program okarakterizirao je kao najbitniji iz oblasti obrazovanja koji EU trenutno nudi, ali i jedan od finansijski najtežih programa EU.

- Taj program  vrijedi više od 16 milijardi eura za period od sedam godina. BiH je kao tradicionalni sudionik tog programa dosad bila uspješna - kazao je novinarima. Označio je bitnim spomenuti taj podatak zbog činjenice da se ne određuju sredstva za pojedine države nego na osnovu konkurencije u pozivima za podnošenje ponuda.

Student Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Samir Beharić drugu godinu studija proveo je na fakultetu u Berlinu, kao stipendista Erasmus + programa. Njegovi utisci su pozitivni, kako o akademskom radu tako i vannastavnim aktivnostima te misli da slično treba da prođu i drugi bh. studenti.

- Studij u Berlinu predstavlja koheziju akademskog prenesenog znanja, evropskog znanja, Bolonjskog procesa studiranja, koji, nažalost, u BiH još kao studenti ne možemo da iskusimo - kazao je

Za program Erasmus + mogu konkurirati studenti bh. univerziteta putem matičnih univerziteta, koji na web stranicama oglašavaju konkurse sa svim potrebnim podacima. 

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara