Zatvorski lanac - Foto: Getty Images

Stanje prava zatvorenica u hrvatskom pravosudnom sustavu tema je okruglog stola održanog u organizaciji Udruge "Roda". Na primjeru jedine ženske kaznionice u Hrvatskoj, kaznionice u Požegi, ukazano je posebno na problem roditeljstva žena zatvorenica te njihovu socijalnu isključenost.

Raspravljano je o iskustvima bivših zatvorenica, posebnostima izdržavanja kazne za žene u Hrvatskoj, zatim o ženama pod nadzorom probacijske službe, a posebna je pažnja posvećena ostvarivanju obiteljskog života zatvorenica.

Ivana Zanze iz Udruge "Roda" ukazala je na to da organizacije civilnog društva, ali i nadležne državne institucije, poput ministarstava i pravobraniteljstava, ne prepoznaju potrebe 15.000 djece čiji su roditelji svake godine u zatvorima.

Zanze je istaknula kako se "Roda" bavi djecom, a ne ženama zatvorenicama.

U Hrvatskoj postoji samo jedna ženska kaznionica smještena u Požegi, što znači da je preko 50 posto zatvorenica udaljeno preko 200 km do svog doma. To implicira da neka djeca ne vide majku po godinu i pol, a zatvorenice su zbog toga depresivne i anksiozne.

Na okruglom stolu istaknuto je kako se zatvorenice manje nego zatvorenici zalažu za svoja prava.

- Žene najčešće ubijaju zlostavljače u obitelji -

Ksenija Ivenčnik Blažević, voditeljica Odjela tretmana zatvorenica Kaznionice i zatvora u Požegi govorila je o posebnostima izdržavanja kazne za zatvorenice u Hrvatskoj, u kaznionici Požega.

Ivenčnik Blažević ukazala je na činjenicu da se u kaznionici nalaze zatvorenice iz cijele zemlje. Statistički, žene čine oko 3,5 posto ukupnih zatvorenika u Hrvatskoj.

U hrvatskom društvu zatvorenice su stigmatiziranije od muškaraca, često su fizički ili seksualno zlostavljane, imaju slabiju podršku obitelji od muških zatvorenika i zdravstvene probleme.

Ivenčnik Blažević je izjavila kako žene čine znatno manji broj kaznenih djela, manje "opasna" djela, većinom imovinska kaznena djela.

Teža kaznena djela žena vezana su najčešće uz obitelj i privatni život, a čest cilj ubojstva je otklanjanje zlostavljača, koji često dugotrajno zlostavljaju cijelu obitelj.

Kaznionica u Požegi trenutno broji 122 zatvorenice sa prosječnom kaznom zatvora od 3 godine i 8 mjeseci.

Žene često počinjavaju prijevare, pronevjere, razbojništva i krađe. Oko 55 posto zatvorenica ima završenu srednju školu.

- Majčinstvo i porođaj u kaznionici -

Kaznionica u Požegi osigurava rađanje i boravak djeteta sa majkom u kaznionici od 1955. godine.

U kaznionici u Požegi žene većinom rade, stiču vještine potrebne za zapošljavanje. Zatvorenice u Požegi imaju mogućnost porođaja u dva rodilišta, u Zagrebu gdje se porađaju uz pravosudnu policajku koja ometa fiziologiju porođaja, rečeno je, i od 1955. u Požegi bez nadzora policije.

Dijana Todosijev govorila je o probacijskoj službi za žene koja postoji od 2011. godine. Probacija podrazumijeva nadziranu slobodu kako bi se smanjio rizik ponovnog počinjenja, a kako se osuđenice ne bi izdvojilo od okoline. Trenutno je na probaciji 268 osuđenih žena.

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, poručila je kako je pravi izazov osnaživanje zatvorenica za roditeljsku ulogu, bolji kontakti djeteta sa majkom kad je u zatvoru te priprema zatvorenica za tržište rada i socijalnu uključenost.

Uzroci kriminaliteta kod žena većinom  su zlostavljanje u djetinjstvu ili kasnije, zatim ovisnosti o drogama i alkoholu te siromaštvo.

Oznake: #Hrvatska #zatvor
Izvor: Informativa.ba, AA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara