Navršilo se 70 godina od osnivanja prve predškolske ustanove nakon Drugog svjetskog rata u Sarajevu pa su tim povodom predstavnici aktuelne kantonalne vlasti govorili danas na pres-konferenciji o nastojanjima da osiguraju što bolje uvjete mališanima za boravak u predškolskim ustanovama.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović je naveo da je odmah po preuzimanju mandata razgovarao s menadžmentom Javne ustanove „Djeca Sarajeva“ o unapređenju njenog rada i da je uslijedila odgovarajuća strategija, ali i da se nedugo potom desio slučaj trovanja hranom djece u obdaništima te da Vlada nije dobila izvještaj o direktnim krivcima.

Naložila je menadžmentu da se odgojne grupe formiraju prema normativima, ali je obaviještena da je oko 500 djece ostalo neupisano, zbog čega radi na novim upošljavanjima u vrtićima kako bi 300 djece moglo biti obuhvaćeno predškolskim odgojem. Radi se na otvaranju vrtića „Lužani“ na Ilidži, kao i na odgovarajućem smještaju djece s poteškoćama u razvoju, dodao je ministar.

Kantonalna ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Karolina Karačić naglasila je cilj njenog resora - da što više djece s posebnim potrebama pohađa predškolsku nastavu te dodala da Ministarstvo subvencionira troškove boravka 30 do 100 posto u zavisnosti od toga jesu li djeca bez jednog ili oba roditelja, i kakvo je njihovo zdravstveno i materijalno stanje.

Pomoćnica u kantonalnom ministarstvu zdravstva Alma Kadić je naglasila je ove godine prvi put budžetski planiran novac, 12.000 KM, za program preventivne zdravstvene zaštite djece u obdaništima i da će tako biti i narednih godina. Program preventivnih aktivnosti je dostavljen Ministarstvu te je između ostalog predviđena dodatna edukacija za osoblje koje radi u kuhinjama s ciljem da hrana pripravljena za mališane bude što sigurnija, dodala je Kadić.

Vršilac dužnosti direktora ustanove „Djeca Sarajeva“ Jasmina Čongo rekla je da u Kantonu Sarajevo danas djeluje 30 vrtića u koja je trenutno upisano 2.400 mališana. U programu je obavezan period pripreme za polazak u školu. Vrtići imaju 325 uposlenika od kojih 200 u odgojnom procesu.

U Javnoj ustanovi „Djeca Sarajeva“ predviđene su tri centralne kuhinje, ali „nekom odlukom nekog direktora“, u funkciji je samo jedna, kazala je Čongo.

Prvu predškolsku ustanovu, vrtić „Čika Jova Zmaj“, u ulici Svetozara Markovića br. 32 Sarajevo je dobilo po oslobođenju 1945. godine mada ima podataka da je prva otvorena još daleke 1882. na Banjskom brijegu, u ulici Mehmed-paše Sokolovića.

Vrtić „Čika Jova Zmaj“ djelovao je kao samostalan do 1965. kada je integriran s vrtićem „Mladen Stojanović“. Uslijedilo je otvaranje niza vrtića i jaslica a uoči početka rata 1992. bilo ih je 59.

Nakon ratnih razaranja, obnovljeno je 30 i u njima borave djeca od šest mjeseci života do polaska u školu.

Nakon formiranja današnje Javne ustanove „Djeca Sarajeva“ septembra 1992., Odlukom Skupštine iz poratne 1997. godine,  prava osnivača nad ovom ustanovom preuzeo je Kanton Sarajevo.

Oznake: #KS #obrazovanje
Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara