Banka za razvoj Saveta Evrope dala Srbiji 2,3 miliona eura za poboljšavanje uslova izbeglicama sa Bliskog istoka -

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin potpisali su sa zamenikom generalnog direktora Banke za razvoj Savjeta Evrope Stefanom Selenom Sporazum o bespovratnoj pomoći ove institucije Srbiji, pod nazivom "Sistem stalne isporuke pomoći migrantskoj populaciji",

Na osnovu ovog Sporazuma, Srbiji se odobrava bespovratna pomoć u iznosu od 2,3 miliona eura koji će biti usmjereni na zadovoljavanje najhitnijih potreba migranata u prihvatnim centrima i obezbjeđivanje najneophodnije podrške u vidu hrane, medicinskih sredstava, ljudstva i opreme.

Nakon potpisivanja Sporazuma, ministarka Jadranka Joksimović je izrazila zahvalnost u ime Vlade Srbije i rekla da je Srbija prepoznata kao apsolutni partner u rješavanju migrantske krize.

"Mi smo možda i jedina zemlja koja je u ranoj fazi migrantske krize sačinila operativni plan u slučaju povećanog priliva migranata i formirala radnu grupu", rekla je Joksimović i dodala: "Rešavanjem migrantske krize, mi se na nedeljnom, pa i dnevnom nivou bavimo. Mislim da je to prepoznato od svih partnera, ne samo u EU, već i u finansijskim institucijama, kao što je Banka za razvoj Savjeta Evrope."

Ministar Aleksandar Vulin zahvalivši se Banci savjeta Evrope na brzini, ažurnosti i povjerenju je rekao da će njihova pomoć biti iskorišćena da se popravi kvalitet života migranata koji prolaze kroz Srbiju.

"Novac će biti iskorišten da se prihvatni kapaciteti unaprede, da se učine još boljim, adekvatnijim, da se obezbede plate za ljude koji će raditi sa migrantima i u centrima i voditi brigu o njima i van centara. S ovim novcem će se obezbediti sva neophodna logistika, možemo da kažemo da će kvalitet života migranata u prolazu kroz Srbiju biti bolji, zahvaljujući ovoj značajnoj pomoći", rekao je Vulin.

On je dodao da je ovo u isto vrijeme i pomoć stanovništvu Srbije, jer na taj način može da se izađe u pomoć potrebama migranata, a da se ne remeti svakodnevni život građana Srbije.

"Niko u ovoj zemlji nije ostao bez hleba, skloništa, medicinske brige. Pomoć koja nam je danas stigla je garant da će se takav odnos prema migrantima i nastaviti", naveo je Vulin.

Stefan Selen je naveo da je Srbija bila prva zemlja koja se prijavila za fond za pomoć izbjeglicama i dodao:

"Glavna svrha ove bespovratne pomoći koju smo obezbedili na nivou fonda za migrante i izbeglice je da se obezbedi da migranti i izbeglice koji su u tranzitu kroz Srbiju imaju pristup osnovnim mogućnostima za sklonište i za razne druge mogućnosti koje odgovaraju njihovim potrebama tokom zimskih uslova."

Kroz Srbiju je od početka ove godine prošlo više od 316.000 migranata koji uglavnom dolaze iz pravca Grčke i Makedonije.

Izvor: Informativa.ba, AA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara