Kosovo: Opozicija deblokirala rad Skupštine za obraćanje austrijskog predsjednika -

Predsednik Austrije, Heinz Fischer poručio je poslanicima Skupštine Kosova da se demokratija mora negovati, te da kada dobro funkcioniše parlament u jednoj zemlji onda i demokratija dobro funkcioniše.

Zahvaljujući austrijskom predsedniku, koji od juče boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu na poziv predsednice Atifete Jahjage, poslanici opozicije su nakon mesec dana privremeno deblokirali rad Skupštine.

Upravo zbog političke krize koja vlada na Kosovu, predsednik Fischer je kroz svoj govor apelovao na poštıvanje demokratije i pluralizma. On je kazao da se mora učiti iz istorije i naveo primer Austrije, koja je imala puno problema nakon raspada monarhije i tokom nacizma, ali je uspela da se izdigne i izgradi demokratski parlamentarizam.

“Danas imamo stabilnu Skupštinu, vlada zajedno sa opozicijom sarađuje, mogu zajedno izrađivati i realizovati zakone, različite zakone i u tom procesu opozicija ima funkciju i važan značaj kako bi pratila činjenice koje proizilaze iz tih zakona. Jednom rečju, apelujem na vas i zahtevam pluralizam političkih partija, koje se razlikuju i pružaju različite ponude svojim građanima o osnovnim pitanjima kao sto je poštivanje Ustava i pravne države i interesa spoljne politike, znači u vezi s tim pitanjima treba naći zajednički jezik”, istakao je Fischer.  

On je kazao da nema savršene demokratije, ali se demokratija mora razvijati i poštovati, kako bi se prevazišla i teška vremena i kako bi se ispunili zahtevi građana. 

Predsednik Fischer je podsetio da je njegova zemlja među prvima priznala nezavisnost Kosova i da je podržavala i podržava kosovsku državu. Austrijski predsednik je naveo da je jutros bio na otvaranju Austrijsko-kosovskog privrednog foruma što dokazuje da je njegova zemlja zaintresovana da pomogne i ekonomskom razvoju Kosova i da u narednim godinama još više produbi ekonomsku saradnju dve zemlje.

Kada je reč o spoljnoj politici važno je da Kosovo bude učlanjeno u Evropsku uniju, jer se integracijama prevazilaze istorijski konflikti, kazao je Fischer i podsetio da se EU sa šest proširila na 28 zemalja članica, te da kao i u svakoj velikoj porodici nije uvek sve najbolje i ne ide uvek sve dobro, poput aktuelnog pitanja izbeglica.

“Logično je da u proširenje ove porodice bude uključeno i šest zemalja Zapadnog Balkana i to je naša želja da sve države koje žele da budu deo ove zajednice i porodice treba da poštuju standarde i realizuju obaveze, koje važe ne za pojedinačne grupe, već za sve članove Evropske unije”, kazao je predsednik.

Po njegovim rečima dobro je što je i Kosovo pozvano da bude deo evropske porodice i mada se ne može govoriti o vremenskim rokovima, značajno je da put bude jasan.

Za vreme govora austrijskog predsednika poslanici opozicionog Pokreta "Samoopredeljenje" su sa svojih mesta istakli dva transparent na kome je pisalo “Čuvaj leđa g. predsedniče. Lažovi i korumpirani sede iza vas” i “Dosta sa srpskom hegemonijom”.

Austrijski predsednik se jutros rano sastao i sa premijerom Kosova, Isom Mustafom, a potom je prisustvovao i otvaranju Austrijsko-kosovskog privrednog foruma. Tokom jučerašnjeg dana sastao se sa predsednicom Jahjagom i predsednikom Skupštine Kosova, Kadri Veselijem. Najavljeno je da će predsednica Jahjaga i predsednik Fischer danas posetiti i Katoličku crkvu i Sinan-pašinu džamiju u Prizrenu.

Fischer je prvi austrijski predsednik koji posećuje Kosovo od proglašenja nezavisnosti 2008. godine.

Izvor: Informativa.ba, AA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara