- Foto: Arhiv

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Musić, zakazujući pauzu, na današnjoj sjednici prekinuo je raspravu o predloženim izmjenama Zakona o pomilovanju, koje se prema mišljenju Vlade Federacije BiH, trebaju donijeti zbog provedbe odluke Ustavnog suda FBiH, kojom je utvrđeno da dio zakonskog teksta (u člancima 2. i 3.) nije suglasan Ustavu FBiH.

Izmjene podrazumijevaju da predsjednik Federacije BiH neće morati obavljati konsultacije s potpredsjednicima prije davanja pomilovanja i da može dati pomilovanje i već pomilovanim osobama.

Poslanik SDA Dževad Hodžić naglasio je da je obaveza provedba ove odluke Ustavnog suda Federacije.

- Ovaj parlament dužan je da je usvoji, radi se o dosljednjoj primjeni presude a sve izvan toga je tema za neku drugu narednu sjednicu - kazao je Hodžić.

Navodeći da Klub SDP-a neće podržati zakon predsjednik tog kluba Elvir Karajbić kazao je da je nedopustivo da povratnici u kršenju krivičnih djela imaju pravo da ponovo budu pomilovani.

- Živimo u društvu i državi u kojoj su pravosnažne presude veoma rijetke i do kojih se dolazi teško. Gotovo da i nemamo presude za organizirani kriminal i pored toga se Vlada FBiH opredijelila da kriminalce zaštiti i da pošteni građani nemaju zaštitu - rekao je Karajbić, dodajući da se ovim zakonom isključivo nagrađuju kriminalci u vršenju krivičnih djela.

Poslanik Naše stranke Denis Gratz kazao je da se pred poslanicima tačka dnevnog reda koja zbog svoje anticivilizacijske apsurdnosti zaslužuje da ako već ne može biti oborena da bude obznanjena javnosti.

- Bivši predsjednik FBiH Živko Budimir na toj funkciji je oslobodio 94 osobe koje su osuđene po zakonima ovog entiteta jer su počinile krivično djelo, silovatelji, ubice, trgovci drogom, ljudi koji su zloupotrebljavali službene položaje, te krali novac od poreskih obveznika - istakao je Gratz.

To znači da „ne postoji nikakav trag da je recimo višestruki ubica, kojeg je Budimir pomilovao, ikada prekršio zakon“.

Povlačenje ove tačke s dnevnog reda današnje sjednice predlagao je poslanik SDP-a Zukan Helez navodeći da se izmjenama predsjedniku Federacije BiH daju ovlasti za rad kralja i diktatora.

Poslanik BPS-a Jusuf Bubica konstatovao je da Klub BPS-a neće podržati izmjene Zakona o pomilovanju.

Predložene izmjene zakona ocijenio je neprihvatljivim i poslanik Demokratske fronte Davor Vuletić, koji je uputio kritiku Vladi FBiH, aktuelnog i prošlog saziva, smatrajući da je 2013. godine paralelno za izmjenama ovog zakona ići s prijedlogom izmjena Ustava FBiH.

- Bojim se da nakon usvajanja ovog zakona ostaje samo da mediji i nevladine organizacije budu 'budno oko' koje će stajati nad odlukama predsjednika FBiH - izjavio je Vuletić.  

Predsjednik Kluba SBB-a BiH Nasir Beganović rekao je da „Klub SBB neće podržati amandmane kada je u pitanju ovaj zakon, jer se odluke Ustavnog suda ne komentarišu, već provode“.

Ustavni sud FBiH donio je 8. oktobra 2013. godine odluku, kojom je utvrđeno da član 2. Zakona o pomilovanju u dijelu koji glasi: „Prije donošenja odluke, predsjednik će obaviti konsultacije sa zamjenicima predsjednika FBiH“ i član 3. u dijelu koji glasi: “niti za lica koja su ranije dobila pomilovanje po ranije izrečenoj i izdržavanoj kazni zatvora“, nisu u saglasnosti sa Ustavom FBiH.

S obzirom na to da je članom 2. Zakona o pomilovanju, predsjednik FBiH obavezan izvršiti konsultacije sa zamjenicima predsjednika, Ustavni sud je utvrdio da ova odredba nije u saglasnosti s ustavnim odredbama, jer je prema njima u isključivoj nadležnosti predsjednika Federacije da donosi odluku o pomilovanju, te se zakonskim odredbama njegovo pravo ne može ograničiti.

Kada je u pitanju osporeni član 3. Zakona, koji reguliše da se pomilovanje ne može dati osobama koje su ranije dobile pomilovanje po izrečenoj i izdržanoj kazni, Ustavni sud FBiH smatra da ista odredba proširuje krug osoba koja ne mogu dobiti pomilovanje, a što nije u saglasnosti sa članom IV.B.3.7. a) (VI) Ustava FBiH. 

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara