Gradsko vijeće Sarajeva nije usvojilo rebalans budžeta -

Vijećnici Grada Sarajeva nakon dvosatne rasprave danas nisu usvojili rebalans Budžeta u iznosu od 7.634.080 KM, što je smanjenje u iznosu od 4.418.559 KM. U martu ove godine usvojeni budžet iznosio je 12.047.639 KM.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je kazao da je rebalansirani predloženi budžet bio usaglašen i harmoniziran sa punjenjem budžeta i „mi tačno znamo u kom iznosu će se budžet do kraja godine puniti i u skladu s tim predvidjeli smo i rashode do kraja 2015. godine“.

Obrazložio je da je ovim rebalansom bilo uvaženo i to da od Kantona Sarajevo nisu dobili očekivana sredstva te se moralo pristupiti rebalansu.

Komšić kaže da zahtjeve vijećnika nije mogao prihvatiti jer se radi o probijanju budžeta, jer „kao gradonačelnik snosim odgovornost za to ako planiram nerealni budžet i kroz to nerealno planiranje predvidim potrošnju budžeta veću nego što to smijemo dozvoliti“.

- Zato nisam mogao prihvatiti zahtjeve da se poveća onaj dio iz budžeta koji ide stranačkim klubovima, nisam mogao prihvatiti da se u ova zadnja dva mjeseca ove godine kupuje tehnika za efikasniji rad vijeća. To mislim da se treba prebaciti u budžet za 2016.godinu i nisam mogao prihvatiti amandmane u kojima nije navedeno s koje stavke se skida iznos koji se predlaže da se uvrsti u ovaj rebalans - kazao je Komšić u izjavi za medije.

Na sjednici gradskog vijeća danas je razmatrana i u Nacrtu prihvaćena Odluka o pristupanju izradi Izmjena i dopuna Regulacionog plana „Gradski centar Marijin Dvor“ za lokalitet Kvadrant „B“.

- To je najvažnija lokacija u gradu Sarajevu koja je slobodna za izgradnju, ove druge koje su bile važne su već izgrađene, ali su vijećnici predložili da ide po redovnoj proceduri i u javnu raspravu – kazao je Komšić.

Vijećnici su danas usvojili i Izvještaj o aktivnostima na projektu Revitalizacija Trebevićke žičare“ za period od 26.aprila do 30.septembra ove godine, kao i Izvještaj o aktivnostima i toku priprema za održavanje EYOF 2017. sa zamjenom termina.

Na sjednici je s dužnosti članice radnog tijela GV-a razriješena Lejla Dragnić, a na njeno mjesto izabran je Ibrahim Obhođaš.

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara