Transparency International BiH predlaže reformiranje zakona o sukobu interesa -

Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH) predlaže potpuno reformiranje zakona o sukobu interesa, na način da se usklade zakoni na nivou Federacije, države, Brčko Distrikta, i po mogućnosti na nivou Republike Srpske te da se depolitizuje proces utvrđivanja sukoba interesa.

To je istaknuto na konferenciji koja je organizirana u okviru Projekta održivosti civilnog društva, koji finansijski podržava Američka organizacija za međunarodni razvoj (USAID).

- Komisija koju imamo na državnom nivou sačinjena je od političkih stranaka, i ne može se očekivati da će efikasno i objektivno provoditi zakon - istakla je uime TIBiH Ivana Korajlić.

Novinarima je kazala da je teško očekivati da će neko utvrditi sukob interesa svog stranačkog šefa, kolege ili sebe samoga i zbog toga se ta nadležnost, po njenim riječima, treba prebaciti na nezavisno tijelo koje će biti lišeno političkih pritisaka.

- Jedan od naših prijedloga odnosi se na to da se ove nadležnosti prebace na Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Ako  je već oformljena moramo joj dati nadležnosti - navela je Korajlić.

Ista stvar je, naglasila je, s imovinskim kartonima, koji, kako je kazala, trenutno ne služe nikakvoj svrsi.

- Podnose se, ne kontrolišu se, ne objavljuju se. Mora se uvesti kontrola i provjera imovinskih kartona da bi se utvrdilo da li je došlo do nezakonitog bogaćenja i nesrazmjernog bogaćanja  u odnosu na izvore i količinu prihoda - rekla je Korajlić.

Direktor Misije USAID u BiH Peter Duffy to pitanje smatra važnim za sve građane u državi.

Istakao je da je korupcija jedan od glavnih briga i problema stanovnika BiH.

- To pitanje je veoma važno za problem korupcije. Razgovaramo s predstavnicima civilnog društva i vlasti tokom posljednjih godina, međutim, čini se da smo napravili nekoliko koraka unazad - naveo je Duffy.

Smatra bitnim razgovarati o ovom temama da bi se našlo rješenje kako se vratiti na pravi put.

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara