PFBiH - Foto: Arhiv

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u FBiH, koji je predložila Vlada FBiH, usvojio je na današnjoj sjednici Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Predložene izmjene i dopune neophodno je donijeti radi usklađivanja Zakona o budžetima u FBiH sa Zakonom o prekršajima, a one propisuju obaveze donošenja provedbenih akata koji se odnose na fiskalnu procjenu posljedica na budžet.

Propisana je i mogućnost izvršavanja pojedinih stvorenih obaveza za vrijeme trajanja odluke o privremenom finansiranju, obaveza pokrića ukupno ostvarenog deficita i preciznije je utvrđena odredba članka 81. Zakona koja se odnosi na kantonalne budžetske inspektore, navodi se u obrazloženju zakona.

Prema Zakonu, Ministarstvo finansija FBiH dužno je podnositi Vladi na razmatranje periodične konsolidovane finansijske izvještaje za sve nivoe vlasti u roku od 40 dana po isteku obračunskog perioda, a za period od 1. januara do 31. decembra - do 25. aprila tekuće godine.

Budžetski korisnici dužni su dostaviti periodične izvještaje za periode od 1. januara do 31. marta, od 1. januara do 30. juna i od 1. januara do 30. septembra Ministarstvu finansija u roku od 20 dana po isteku obračunskog perioda, a za period od 1. januara do 31. decembra - do 28. februara tekuće godine.

Ovim zakonom povećani su iznosi kazni od 1.000 KM do 3.000 na "3.000 KM do 20.000 KM",  te od 2.500 KM do 3.000 KM na "5.000 KM do 20.000 KM".

Novčanom kaznom od 3.000 do 20.000 KM kaznit će se za prekršaj odgovorna osoba budžetskog korisnika, odgovorna osoba vanbudžetskog fonda, nosilac izvršne vlasti kantona, grada ili općine, nadležan za budžet ili druga odgovorna osoba, ako ne uspostavi i ne vodi registar budžetskih korisnika, izradi prijedlog finansijskog plana suprotno odredbama ovog Zakona, izvrši isplatu mjesečnih novčanih naknada korisnicima prava u visini iznad iznosa planiranih sredstava u budžetu za te namjene, ne podnese konsolidovani periodični i godišnji izvještaj o izvršenju budžeta za prethodnu fiskalnu godinu, ne primjenjuje sistem budžetskog računovodstva na način propisan ovim zakonom, ne osigura postojanje sistema interne kontrole u skladu sa međunarodnim standardima interne kontrole i ako ne podnosi periodične finansijske izvještaje.

Također, kaznit će se ako do 1. marta tekuće godine Ministarstvu finansija ne dostavi prijedlog prioriteta za izradu DOB-a za narednu godinu i ako do 15. augusta tekuće godine istom ministarstvu ne dostavi sve budžetske zahtjeve za narednu godinu, te ne popuni Izjavu o fiskalnoj odgovornosti i ne dostavi je nadležnom ministarstvu.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 KM do 20.000 KM kaznit će se za prekršaj odgovorna osoba budžetskog korisnika, odgovorna osoba vanbudžetskog fonda, nosilac izvršne vlasti kantona, grada ili općine, nadležan za budžet ili druga odgovorna osoba ako odobri preuzimanje obaveza na teret budžeta tekuće godine suprotno namjeni i visini utvrđenoj u posebnom dijelu budžeta, te ako postupak zaduženja provedu suprotno.

Istim iznosom kaznit će se ako u periodu privremenog finansiranja poveća broj zaposlenih u odnosu na stanje 31. decembra prethodne godine ili započne nove ili proširene programe i aktivnosti i ako stvore obaveze iznad iznosa odobrenog operativnog budžeta kroz operativne planove za tog budžetskog korisnika, kao i ako ne omogući nesmetano obavljanje budžetskog nadzora, odbije učestvovati u postupku nadzora ili na zahtjev inspektora budžetskog nadzora odbije dati na uvid svu potrebnu dokumentaciju.

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH", s obzirom da ga je prethodno usvojen u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara